Banksy ima novu poruku za Evropu o migrantima

Showbiz 30. avg 202013:53 > 14:33
Izvor: MV Louise Michel/REUTERS TV

Gotovo 400 migranata u nedjelju je ostalo na brodovima u središnjem Sredozemlju, nakon što su se iz opasno prekrcanog spasilačkog broda iskrcali svi putnici.

Brod “Louise Michel”, koji je u sklopu dobrotvorne misije sponzorirao britanski ulični umjetnik Banksy, u ponedjeljak je pozvao u pomoć nakon što se u njega prekrcalo više od 200 ljudi.

U subotu je još 49 migranata preuzela talijanska obalna straža, dok je ostatak prevezen na drugo plovilo, brod “Sea-Watch 4” koji plovi pod njemačkom zastavom.

“Na LouiseMichelu više nema ljudi, no borba preživjelih putnika još nije gotova”, tvitao je u nedjelju Banksyjev spasilački brod uz opasku: “#Europo! #SOLAS [međunarodni ugovor] te obvezuje da spašavaš unesrećene na moru. Odmah otvori svoje luke!”

Na “Sea-Watchu 4” još uvijek se nalazi 350 migranata, uključujući i one koji su spašeni ranije. Više od tri tjedna na danskome tankeru Maersk Etienne nalazi se još 27 migranata.

UN-ova agencija za izbjeglice (UNHCR) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) zajednički su u subotu pozvali na “hitno iskrcavanje” svih migranata koji su još uvijek na moru.

Nesposobnost zemalja EU-a u pogledu dogovora o tomu tko bi trebao primiti migrante “nije izgovor da se ugroženim ljudima uskrati luka sigurnosti i pomoć koja im je potrebna, a u skladu s međunarodnim zakonima”, upozoravaju UNHCR i IOM.

Prepucavanja u pogledu migranata koji se spašavaju u Sredozemlju traju već godinama, a Italija i Malta najčešće ih nerado primaju.

Dvije države odavno ističu da su nesrazmjerno opterećene priljevom migranata iz sjeverne Afrike te da EU nije dovoljno dobro raspodijelio teret prihvata unesrećenih ljudi i na druge zemlje.

Gradonačelnik Lamperuse Toto Martello objavio je u nedjelju “opći štrajk” na otoku u znak prosvjeda protiv zadnjih masovnih iskrcavanja migranata iz sjeverne Afrike.

Lampedusa, najužnija talijanska točka preplavljena je migrantima zadnjih tjedana. Gradonačelnik je napao talijanskog premijera Giuseppea Contea zbog “zastrašujućeg prešućivanja” stanja na tom otoku.

Pozvao je brodove talijanske mornarice da presretnu migrantske brodove i prebace ih negdje drugdje jer su kapaciteti na Lampedusi popunjeni “izvan svih granica”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad