Zvijezde bile oduševljene Titom, Loren mu kuhala špagete

Showbiz 09. jun 201509:22 > 09:34
Podijeli:
Izvor: N1

Malo je koji vladar bio voljen i popularan kod holivudskih zvijezda kao doživotni predsjednik bivše Jugoslavije Josip Broz Tito. Kuorizitet ovom podatku daje i činjenica da je Tito dolazio iz komunističkog sistema. Kako god, maršal je bio bliski prijatelj mnogih zvijezda, a oni koji ga nisu voljeli barem su ga poštivali zbog njegove borbe protiv fa

Čuvena je anegdota kako su se upoznali Tito i Kirk Douglas, poznat po filmovima “Spartak” i “Staze slave”. Američki glumac je uputio zahtjev britanskoj ambasadi u Jugoslaviji da se upozna sa maršalom, međutim nije ni slutio kako i Tito želi njega upoznati.

“Poslao je privatni avion po mene i razgovarali smo više od tri sata”, rekao je Douglas.

Legendaran je odlazak predsjednika Jugoslavije u posjetu SAD-u 1971. godine. Mediji su prenosili kako su zvijezde Hollywooda “stajale u redu” kako bi dobile priliku “stisnuti mu ruku” i upoznati se sa Titom.

Jedna od najljepših žena 20. stoljeća Sophia Loren “bila je oduševljena” Josipom Brozom, a nagađalo se da su u ljubavnoj vezi. Poznata je fotografija na kojoj Loren sprema maršalu omiljene špagete sa sosom od račića.

Christopher Lee, starijim generacijama poznat po ulozi Drakule u klasiku iz 1965. godinje, a novijim po portretiranju zlog čarobnjaka Sarumana u trilogiji “Gospodaru prstenova”, bio je pripadnik britanske tajne službe pa je u Drugom svjetskom ratu upoznao Tita.

“Kad sam ga upoznao bio je jako mršav i vrlo snažan. Ujedinio je sve, Slovence, Srbe, Hrvate, Bosance, Crnogorce, sve protiv Nijemaca. Bio je hrabar i jak čovek, kao i ljudi oko njega. Na njemu se vidjelo da zna što želi. Bio je velik čovjek i vođa. Bio je komunista, a što je protivno mojim uvjerenjima, ali je uspio da ujedini državu, a to je velika stvar”.

Izvor : EPA

Slavni bračni par Richard Burton i Elizabeth Taylor provodili su mnogo vremena družeći se sa Brozom. Burton je glumio Tita u klasiku “Sutjeska”, a u svojoj biografiji “posvetio” je blizu 150 strana periodu provedenom u Jugoslaviji i druženju sa Jovankom i Josipom Brozom.

Za Tita je napisao da je “malen, delikatan, ima malene ruke, noge i glavu.  Trbuh mu je poprilično velik, ali ostatak tijela se doima vitkim. Kada sjedne za stol, impozantan je”, a Jovanku je smatrao “šarmantnom i prekrasna osmijeha”, ali “seljačkog izgleda”.

Predsjednika Jugoslavije poštovao je i John Lennon, bivši član najpoznatije grupe ikad – The Beatleasa. Lennon je dijelo ljevičarska uvjerenja kao i Tito, a jednom prilikom mu je poslao dva žira kako bi zasadio hrast.

I jedan od najpriznatijih režisera i komičara Charli Chaplin bio je oduševljen Titom. “Maršalu kome čin nije dodijeljen dekretom nego borbom protiv fašizma, ja kao vojnik te borbe, stajem mirno i salutiram”, napisao je oskarovac jednom prilikom.

Ikona svjetske i evropske kinematografije, Ingmar Bergman napisao je da u životu nije mogao odbiti samo Tita.

“Sve dotadašnje prijedloge za odlikovanja sam odbijao, pa čak i od svog kralja, ali s velikom čašću primam odlikovaljnje od velikog antifašiste Josipa Broza Tita”, napisao je režiser klasika “Sedmi pečat” i “Divlje jagode”.