Sarajevski "The Loudest Silence" pobijedio u borbi za Wacken

Showbiz 14. jun 201514:25 > 14:29
Izvor: Facebook

U sarajevskom klubu AG, u subotu naveče održano je regionalno finale Wacken Metal Battle (WMB), a pobjedu je, odlukom žirija, odnio bend iz Sarajeva "The Loudest Silence".

Pored atmosferičnog, simfonijskog metal sastava iz glavnog grada BiH, za nastup na najvećem svjetkom festivalu posvećenom metal i rock'n'roll muzici, borili su se “Space Unicorn on Fire”, pobjednik WMB-a u Sloveniji te srbijanski kandidati “Subway”.

Iako je planom predviđeno da u Sarajevo, na regionalno finale stigne bend iz Hrvatske, zbog neozbiljnosti u organizaciji, državni WMB za tu zemlju se nije ni održao.

Prije same svirke, bendovi su “iz šešira” izvlačili redne brojeve za nastup, a pobjedniku takmičenja je pripala čast da probije led. Za 35 minuta živog nastupa, koliko su imali svi takmičari, “The Loudest Silence” se pokazao kao najkompletniji – te su sa sedam poena, dodijeljenih od stručnog žirija, izborili nastup na 29. po redu Wacken Open Air-u (WOA), koji se održava od 29. jula do 1. augusta tekuće godine.

Ranijih godina, iz našeg regiona, zahvaljujući pobjedama na ovakvim događajima, na Wackenu u Njemačkoj su se publici predstavili “Downstroy”, “Forever Storm”, “Furion”, “Tanker”, “Cold Snap” i “Agni Kai”. Podsjetimo, “The Loudest Silence” se 30. maja izborio za naklonost žirija i publike u bh. finalu Wacken Metal Battle, gdje su u jakoj konkurenciji izborili plasman na regionalnu završnicu.

“The Loudest Silence” je tako nakon banjalučkog benda “Tanker”, drugi bend iz Bosne i Hercegovine koji će se predstaviti publici na Wackenu, a festival koji fanovi ove muzike zovu i “Meka metala” svake godine ugosti najveća i najzačajnija imena metala i rock'n'rolla, a blizu 90.000 ljudi iz cijelog svijeta krene put Wackena, gradića na sjeveru Njemačke.

Sastav koji čine Taida Nazraić (vokal), Mirza Ćorić (gitara), Džemal Bijedić (bas), Damir Sinanović (bubanj) i Denijal Ćatović (klavijature) ovih dana završava i snimanje albuma, koji će na neki način zaokružiti sav trud koji su članovi ovog benda uložili tokom posljednjih nekoliko godina.

Pomenimo i podatak da je ovaj bend, sa ženskim vokalom nastupao i na najvećem regionalnom metal festivalu “Metal Days” u Sloveniji 2013. godine. Kako je to tada izgledalo, možete pogledati u video prilogu.

https://youtube.com/watch?v=aRVr_t8EopI