"Jurassic World" postavio rekord i zasjenio "stariju braću"

Showbiz 15. jun 201511:59 > 15:11
Podijeli:
Izvor: YouTube/screenshot

''Jurassic World'', dugo najavljivani nastavak kultnih ''Jurassic Park'' filmova, ugledao je svjetlost dana i u prvom vikendu prikazivanja zaradio je ukupno 511.8 miliona dolara, čime je postavio i rekord.

Nikada niti jedan film nije uspio preći granicu od 500 miliona u prvom vikendu, a 204.6 miliona dolara sakupljeno je u S.A.D-u.

Svima je bilo jasno da će ovaj film čiju režiju potpisuje Colin Trevorrow biti veliki uspjeh na blagajnama, budući da je sam prvi trailer bio događaj sam za sebe.

Inače, “Jurassic World” je sa prvog mjesta u ovom segmentu skinuo film iz 2011. ”Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2”

Stručnjaci su napravili i komparaciju sa prethodnim filmovima ”iz doba Jure”, te su uračunali i inflaciju, a jednačina kaže da je “Jurassic World” u prvom vikendu bio uspješniji i od ”starije braće”.

Universal Pictures, producentska kuća zadužena za kreaciju filma čija se radnja dešava 22 godine poslije originalnih filmova je tako postavila ogromne standarde, te je predvidjela zaradu od preko dvije milijarde dolara na inostranom tržištu, a nešto više od jedne milijarde samo za područje S.A.D-a.

Inače, u filmu glavne uloge tumače Chris Pratt, Bryce Dallas Howard i Ty Simpkis, dok scenario potpisuje grupa autora na čelu sa Rick Jaffom i Amandom Silver, te režiserom Trevorrowim.