Legenda i dalje živi: Tupac bi danas slavio 44. rođendan

Showbiz 16. jun 201510:49 > 11:20
Podijeli:
Izvor: Facebook

Da je kojim slučajem živ, američki reper Tupac Shakur bi danas slavio svoj 44. rođendan.

Tupac je rođen u New Yorku 1971 godine, a u svojoj muzičkoj karijeri je prodao više od 75 miliona albuma širom svijeta. Time je postao jedan od najprodavanijih umjetnika svih vremena.

Kršteno ime mu je Lesane Parish Crooks, ali mu je majka u ranom djetinstvu prommjenila ime u Tupac Amaru Shakur. Arapski: “Tupac Amaru” znači Blistava zmija, dok “Shakur” znači Zahvalan bogu.

Titulu legende hip hopa dobio je zbog nevjerovatnog talenta, “gangsterskog” ponašanja i načina na koji je umro.

Nakon drugog albuma “Strictly 4 my niggaz” koji je dostigao platinasti tiraž, Tupac je postao senzacija. 

Dobivao je pohvale za svoj glazbeni i glumački talent, ali mnogi su ga i osuđivali zbog eksplicitnih, nasilnih riječi. Bez problema je pjevao o bandama i seksu. Godine 1994. nekoliko je dana proveo u zatvoru zbog napada na režisera Allena Hughesa. U drugom slučaju Shakur je optužen za seksualno zlostavljanje. I sam je bio žrtva nasilja. Upucan je pet puta za vrijeme pokušaja pljačke njegovog muzičkog studija.

Njegov treći album ‘Me against the World’ dospio je na prvo mjesto top listi, dok je on ležao u zatvoru pod optužbama za silovanje. Mnogi kritičari su pohvalili njegov rad, a neki od njih komentarisali su kako je kroz par pjesama predvidio svoju smrt.

Nakon što je odslužio osam mjeseci zatvora, Shakur se vratio muzici. Oslobođen je nakon što je Marion Hugh Knight Jr., osnivač izdavačke kuće Death Row Records, platio kauciju u iznosu od jednog miliona dolara. Tupac se svom posljednjem projektu posebno posvetio. Na pjesmi ‘California Love’ gostovao je i reper Dr. Dre, a i pjesma ‘How Do You Want It’ je također imala veliki uspjeh.

 Bilo je to zlatno doba za Shakura. Tad se opet okušao u glumi pa je s Mickeyom Rourkeom glumio u kriminalističkoj drami ‘Bullet’, a prije svoje prerane smrti završio je snimanje još dva filma ‘Gridlock'd’ i ‘Gang Related’.

Još je poznat po okršaju sa kolegama reperima sa Istočne obale, posebno tada najvećim rivalom Notorious BIG-om.

Posljednji događaj u Tupacovom životu odigrao se u subotu 7. septembra 1996; dok se sa menadžerom Suge Knightom vozio prema privatnom klubu nakon boks meča Mikea Tysona. Bijeli kadilak im se približio, a njegov vlasnik je ispalio 12 metaka u njihov crni BMW. Tupac je primio četiri metka u grudi.

Ljekari su izveli najmanje tri operacije i odstranili mu desno plućno krilo, ali uprkos njihovim naporima, petka 13. septembra 1996. Tupac Amaru Shakur je preminuo. Bio je to veliki udarac i nenadoknadiv gubitak koliko za njegove prijatelje i porodicu, toliko i za cijelu muzičku scenu.

Mnoge su se teorije pojavile nakon njegove smrti; o tome da je otputovao da živi na Kubu zbog mnogih kontroverzi koje su pratile njegovo liječenje i autopsiju, te da će se vratiti ove godine.

Ipak, njegovo jedino pojavljivanje je bilo prije dvije godine na festivalu Coachella kada se njegov hologram pojavio na bini i “izveo” neke hitove.