Legenda poručila Trumpu: Prestani koristiti moju muziku

Showbiz 17. jun 201516:34 > 17:03
Podijeli:
Izvor: Twitter

Legendarni muzičar Neil Young optužio je američkog milijardera Donalda Trumpa da je bez dozvole koristio njegovu muziku na mitingu održanom jučer u New Yorku povodom objavljivanja svoje zvanične kandidature na predstojećim izborima za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Kako prenose američki mediji, njujorški magnat se pojavio na skupu u kuli “Trump” uz zvuke “Rockin’ in the Free World”, jedne od Youngovih najpoznatijih pjesama.

Nekoliko sati kasnije, kanadski muzičar je izdao oštro saopštenje u kom navodi da “Donald Trump nije dobio dozvolu da koristi ‘Rockin’ in the Free World'”, precizirajući da on podržava kandidaturu senatora Bernieja Sandersa koji je glavni konkurent Hillary Clinton u demokratskom taboru.

Pjesma “Rockin’ in the Free World”, koja je bila objavljena na albumu “Freedom” iz 1989, predstavljala je kritiku tadašnje republikanske administracije što nije ni malo imala sluha za siromašne.

Mnogi su zaključili da Trump i njegova okolina uopšte ne shvataju pozadinu ove pjesme, baš kao što nije ni Ronald Reagan kada je za svoju kampanju izabrao pesmu “Born in the USA” Brucea Springsteena.

Na pitanje novinara magazina Rolling stone zašto je Trump izabrao baš “Rockin’ in the Free World”, portparol američkog biznismena je odgovorio: “Gospodin Trump je veliki fan Neil Young i njegove muzike i to će nastaviti da bude uprkos Neilovim političkim stavovima”.