Clapton: Jack Bruce mi je bio ogromna inspiracija

Showbiz 27. okt. 201414:24 > 14:34
Podijeli:
Izvor: Ericclapton.com

Nakon vijesti o smrti Jacka Brucea, basiste britanske rock grupe Cream, bezbroj priznanja slilo se za tog člana kuće slavnih Rock 'n' Rolla, uključujući i ono njegovog bivšeg kolege u bendu - Erica Claptona, koji je na svojoj Facebook stranici napisao da je Bruce "bio veliki muzičar i kompozitor" te da mu je bio ogromna inspiracija.

Gitarista je na svojoj službenoj internet stranici podijelio dugu historiju Bruceove muzičke karijere, piše časopis Rolling Stone.

Službeni fan klub Gingera Bakera podijelio je izjavu bubnjara te grupe. “Veoma sam žalostan zbog gubitka dobrog čovjeka, Jacka Brucea…..Moje misli i želje su s njegovom porodicom u ovim teškim trenucima”.

Bruce je povremeno bio član All-Starr Banda Ringa Starra, stoga je i bubnjar Beatlesa također izrazio svoje saučešće.

“Danas smo izgubili nevjerovatnog kompozitora i dobrog prijatelja, mir i ljubav njegovoj čitavoj porodici”, tweetao je Starr.

Dugo smatran jednim od najvećih basista u rock muzici, Bruceov način sviranja bio je nevjerovatno utjecajan – Roger Waters (Pink Floyd) nazvao je Brucea “najvjerovatnije muzički najdarovitijim basistom koji je ikad postojao”, a mnogi renomirani basisti odali su mu počast putem Twittera.

“Tako je tužno čuti o Bruceovoj smrti. Moj najveći utjecaj i najdraži basist. Hvala ti, Jack. Počivaj u miru”, napisao je Geezer Butler iz Black Sabbatha.

Flea iz Red Hot Chili Peppersa napisao je pak: “Oh, čovječe. Jack Bruce. Previše. Volim tog tipa. Jedinstvena veličina. Kraj jedne ere.”

Jack Bruce, basista Creama, britanske rock grupe iz 60-ih godina umro je u subotu u dobi od 71 godine.

Bruce, gitarista Eric Clapton i bubnjar Ginger Baker prodali su 35 miliona ploča u manje od dvije godine kao grupa Cream i proslavili se hitovima kao što su I Feel Free, Sunshine of Your Love, White Room i Crossroads.

Smatra se da je Cream bila prva rock supergrupa, a raspala se na vrhuncu karijere u novembru 1968.

Bruce je nakon raspada grupe počeo solo karijeru, a svoj posljednji album Silver Rails objavio je u martu 2014.