Hadžihafizbegoviću Zlatna Arena za najbolju mušku ulogu

Showbiz 26. jul 201510:19 > 10:23
Izvor: Anadolija

Svečanom dodjelom Zlatnih Arena u subotu navečer u pulskom amfiteatru završen je ovogodišnji 62. pulski filmski festival.

Velika Zlatna Arena za najbolji film festivala dodijeljena je filmu “Zvizdan” redatelja Dalibora Matanića za film koji, kako se navodi u obrazloženju “ima sposobnosti doprijeti do gledatelja sa svojom porukom kroz odlično artikuliranu narativnu strukturu i originalne glumačke izvedbe”.

Pulska publika glasovanjem za hrvatski program prikazan u Areni, nagradu Zlatna vrata Pule, dodijelila je filmu “Bit ćemo prvaci svijeta” redatelja Darka Bajića s prosječnom ocjenom 4,85.

Osim Velike Zlatne Arene, filmu “Zvizdan” pripalo je još pet Zlatnih Arena. Dobili su ih Dalibor Matanić za režiju, Tihana Lazović za najbolju glavnu žensku ulogu, Nives Ivanković za najbolju sporednu žensku ulogu, Dado Ćosić za najbolju sporednu mušku ulogu te Ana Savić Gecan za kostimografiju. Filmu “Zvizdan” pripala je i nagrada “Oktavijan” Hrvatskog društva filmskih kritičara.

Film “Ti mene nosiš” redateljice Ivone Juka dobio je tri Zlatne Arene i to za kameru Mariju Oljači, za glazbu Tehou Teardu te za vizualne efekte Zoranu Čuliću i Nebojši Rogiću dok je nagradu “Breza” za najboljeg debitanta dodijeljena Heleni Beljan.

Film “Takva su pravila” redatelja Ognjena Sviličića osvojio je dvije Zlatne Arene i to Emir Hadžihafizbegović za najbolju glavnu mušku ulogu i Ivan Veljača za scenografiju.

Zlatna Arena za scenografiju dodijeljena je Josipu Mlakiću za film “Imena višnje” redatelja Branka Schmidta. Tom je filmu pripala i Zlatna Arena za montažu koju su dobili Vesna Lažeta i Hrvoje Mršić.

Zlatna Arena za specijalne efekte pripala je Branku Repalustu za film “Svinjari” redatelja Ivana Livakovića, Zlatna Arena za oblikovanje zvuka pripala je Martinu Semenčiću za film “Rakijaški dnevnik” redatelja Damira Čučića, a Zlatnu Arenu za masku dobila je Mojca Gorogranc Petrushevska za film “Ljubav ili smrt” redatelja Daniela Kušana.

Zatvarajući festival pomoćnik hrvatskog ministra kulture Vladimir Stojsavljević čestitao je ovogodišnjim laureatima i pulskoj publici koja je ove godine, kako je rekao, “bila najjača karika festivala”.

Nakon dodjele nagrada prikazani su američki animirani film “Malci” (“Minions”) te akcijska komedija “Pikseli” (“Pixels”).