18 godina od legendarnog koncerta U2-a u Sarajevu

Showbiz 22. sep 201514:30 > 23. sep 2015 06:56
Podijeli:
Izvor: AFP

Koncert slavnog irskog benda U2 u Sarajevu održan je na današnji dan 23. septembra 1997. godine na stadionu "Koševo" čime su postali jedni od prvih poznatijih izvođača koji su održali koncert u glavnom gradu BiH nakon završetka rata.

Veza pjevača U2 Bona Voxa i BiH uspostavljena je tokom najtežeg perioda za našu zemlju zahvaljujući američkom režiseru i humanitarnom radniku Billu Carteru koji ga je kontaktaktirao pokušavajući da skrene pažnju na opsadu grada. Bono je tada obećao da će doći u Sarajevo i da će u glavnom gradu BiH održati koncert. Nakon što je rat okončan, ispunili su obećanje i održali koncert 1997. u sklopu svoje turneje “PopMart”.

Iako su Bono i ekipa željeli da Sarajevu poklone humanitarni koncert, bez velike organizacije, bine i vizuelnog spektakla, organizatori su željeli da se koncert u Sarajevu ne razlikuje od onog u ostalim svjetskim metropolama. Tako je na najvećem bh. stadionu – Koševo, bio postavljen LED ekran visine 50 metara, 30 metara velik svod i ogromno ogledalo u obliku limuna, a opremu je dovuklo šezdeset kamiona koji su bili smješteni na parking kod porušene Zetre.

Koncert je održan pred približno 45.000 ljudi, a oko 10.000 vojnika se brinulo da ne dođe do bilo kakvih problema.

Na repertoaru U2 bila je i pjesma “Miss Sarajevo” posvećena izboru za Miss BiH održanom u opkoljenom Sarajevu 1993. godine, a nakon nastupa članovi U2-a su istakli kako ovaj koncert smatraju jednim od trenutaka na koji su najviše ponosni.

Koncert je doveo ljude iz svih krajeva bivše Jugoslavije, a za mnoge je označio početak normalizacije stanja u zemlji.

https://youtube.com/watch?v=V5a-pcoAWcY