"Najdlakavija porodica na svijetu" u novom dokumentarcu

Showbiz 05. okt. 201511:40 > 12:12
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Luke MacGregor

Porodica koja je proglašena "najdlakavijom na svijetu" je govorila u vezi sa diskriminacijom sa kojom se susreću i bore svakodnevno u novom dokumentarnom filmu.

Jesus Chuy Aceves i njegova porodica koja broji 30 članova žive u gradu Loreto u Meksiku i poznati su po gustoj i crnoj bradi koja prekriva njihovo lice. Brada je nastala usljed genetičke mutacije nazvane kongenitalna hipertrihoza koja uzrokuje nenormalan rast dlaka po tijelu.

Porodica je govorila o ovome problemu režiserki Evi Aridjis u okviru dokumentarca “Chuy: The Wolf Man”, koja će premijerno biti prikazana u Meksiku.

“Dokumentarac je postao portret njegove porodice i 15 ljudi koji pate od kongenitalne hipertrihoze, genetskog oboljenja koje im daje pretjeran rast brade”, kazala je režiserka.

Poruka filma je da se zaustavi nasilje nad djecom u školama, ali i nad odraslim u slučajevima diskriminacije. U slučaju ove porodice, to je ustvari rasizam”, dodala je.

“Oni se jednostavno samo čine drugačijim. Sve je to vanjski izgled. U potpunosti su zdravi, nemaju ograničene mentalne kapacitete – u pitanju je samo previše kose“, istaknula je Aridjis.