Pjevali smo i plesali uz ove pjesme, a posvećene su Hitleru

Showbiz 10. okt. 201513:14 > 13:31
Podijeli:
Izvor: Facebook

Donald Trump ovih dana koncipira svoju predsjedničku kampanju u SAD-u na govorima u kojima generalno priča o tome "kako su nacisti preuzeli Njemačku", i uprkos svemu tome, vodi u anketama za nasljednika Baracka Obame u Bijeloj kući.

Jedna slična situacija, desila se davne 1993. godine, samo u show biz – pop kulturi iste države.

Jedan bend, kojeg svi manje-više znamo, i čije pjesme pjevamo na svim dernecima kada krenu zvuci devedesetih, je u “bivšem životu”, prije nego su postali pop senzacija širom svijeta, Ulf Ekberg je u Švedskoj imao nazi punk bend koji se zvao Commit Suiside.

It tog benda se kasnije razvila svjetska dance/pop senzacija Ace of Base. “All That She Wants”, “Don't Turn Around”, “The Sign” su samo neki od brojnih hitova koje je ovaj bend imao, a koje smo svi pjevali.

Samo ime benda “Ace of Base” je zapravo akronim izraza “Base of Aces”, što je bio sinonim za Keroman Submarine Base, utvrdu u kojoj je nacistička njemačka krila i proizvodila ratne podmornice (za koje se priča da su došle do obala New Yorka).

Svoj debitantski album nazvali su “Happy Nation” 1993. godine, a kada znate podlogu, staviti “Nation” u ime albuma, privjenca je malo “diskutabilno”.

“On the wings of eagle, with God's help, I was there before everyone, in the meantime, I will kill you – I was there before everyone”, glasile su riječi istoimene pjesme.

  “Eagle” kao orao, simbol nacističke imperije, “bili smo tu prije svih”, i slični pojmovi redali su se jedan za drugim, a da niko nije ništa posumnjao.

U nastavku pjesme, pjevali su o “savršenom čovjeku”, što na koncu zvuči kao ljubavna pjesma pjevana Adolfu Hitleru lično.

Njihov najveći hit je svakako “All That She Wants”, ali da li ste ikada obratili pažnju na riječi?

Priča je o ženi koja vara sistem tako što ostaje trudna, kako ne bi morala raditi, nego bi da leži na plaži i uživa.

Da li takva žena postoji? Da, postojala je u nacističkoj viziji svijeta, gdje je ženi to bio i jedini posao.

Još alarmantija je činjenica da na spotu te pjesme, u prvih 15 sekundi možete vidjeti ogrlicu sa šest Davidovih zvijezda, simbolom Judaizma.

Album “Happy Nation” se prodao u 23 miliona primjeraka širom svijeta, ali u SAD-u se nije smio prodavati pod tim imenom, nego je išao pod nazivom “Sign”.

Priča se da je to najviše zbog pjesme “Living in Danger” iz koje se jedino može zaključiti da su “izbjeglice zlo”.

  Navodno, ta pjesma je posvećena Rupertu Murdochu, jednom od najvećih korporacijskih vlasnika na svijetu, koji suštinski ima potpunu kontrolu nad medijima u SAD-u.

Za kraj, “ljepota (ili ružnoća) je u ušima onoga ko sluša”, tako da možda neko tekstove Ace of Basea ne čuje onako kako su urednici nekoliko svjetskih portala prenijeli ovu vijest nedavno.

U svakom slučaju, pretpostavimo da komitet za cenzuru sadržaja tada nije obraćao pažnju na Šveđane koji su u SAD-u punili dvorane, možda im tekstove niko nije ni čitao. Svakako, svi imamo urođenu manu da previdimo negativne sadržaje iako su nam pred očima.

YouTube bilježi milionske preglede njihovih pjesama, i bilježit će. Na vama je da prođete kroz liriku, i sami ocijenite: Da li je više od 23 miliona ljudi pjevalo i plesalo uz pjesme posvećene Adolfu Hitleru i arijevskoj rasi? 

Jer, iz svih ovih nabrajanja, činjenica je jedna: Mozak Ace of Basea je imao naci bend u švedskoj, ostalo su nagađanja.