Prije 20 godina umro "dečak iz vode", Milan Mladenović

Showbiz 05. nov 201415:23 > 15:27
Podijeli:
Izvor: N1

Milan Mladenović, princ balkanskog rock 'n' rolla i frontment kultne grupe Ekaterina velika, danas bi imao 55 godina. Dvadeset godina poslije smrti, Milana Mladenovića ne zaboravljaju.

“Smiri se, saberi se
Budi isti kao pre,
Takav kakvog dobrog te pamtim
Bistar, jak, siguran..”

Dvadeset godina kasnije ti stihovi odzavanjaju u ušima mnogih. Na grobu Milana Mladenovića porodica, tužno. Kamera koja ih je uznemirila iako to nismo htjeli. Poneki ljubitelj njihove muzike, odaje poštu.

“Mislim da je Milan Mladenović najveća rock ikona u bivšoj Jugoslaviji, najveći pjesnik. Njegovi tekstovi su za mnoge generacije”, kaže jedan od fanova Mladenovića i EKV-a.

Toga su svjesni i oni koji su sa njim sarađivali.

“Pazi da neko sa 36 ostavi toliko traga, za sobom, nepokolobljivog”, kaže Ivan Fece Firči, bivši bubnjar EKV-a i dodaje:

“Nema dana da ne pomislim ne samo na njega nego na sve njih, na Margitu, na Subu, Bojana, na mnoge koji su iz te priče, a prije svega na nekog ko je bio moj prijatelj pa tek onda saradnik”.

Ekatarina Velika prestala je da postoji poslije njegove smrti. Njihova muzika smatra se obaveznom muzičkom lektirom, a po mnogima su i najuticajniji jugoslovenski bend. U Zagrebu u kom je rođen, jedna ulica nosi njegovo ime.

Priču o Milanu Mladenoviću počeli smo i završavamo na njegovom grobu, na Novom groblju u Beogradu. Otišao je prerano i sa muziče i sa žive scene,  ali iza sebe ostavio je neizbrisiv trag.