Počasni Oscar za najvećeg majstora animacije Miyazakija

Showbiz 05. nov 201417:05 > 17:31
Izvor: EPA

Iako je odlučio da se povuče sa filma, 73-godišnji pisac, reditelj i animator Hayao Miyazaki tvrdi da će do kraja života praviti filmove, doduše samo kratke.

Japanski majstor animacije, koji je 2002. osvojio Oscara sa filmom “Spirited Away”, dobitnik je specijalnog priznanja Američke filmske akademije koje će mu biti uručeno u subotu na dodjeli nagrada Guvernera. 

Uz njega će počasnog Oscara dobiti i glumica Maureen O’Hara, scenarista Jean Claude-Carriere i pjevač Harry Belafonte.

“Čast mi je primiti ovu nagradu”, izjavio je Miyazaki, priznajući, međutim, da se jedino ne raduje putu do Sjedinjenih Američkih Država.

“Bit će to pomalo dosadno putovanje”, naveo je on, dodajući da više voli da crta, piše i ispreda priče, iako mu je fizički sve teže da to radi u dugometražnom formatu.

On je objasnio da mu je postalo jako teško da se tako dugo koncentriše, te da je vrijeme da to prepusti novim generacijama.

Miyazaki namjerava da se u budućnosti posveti kratkim animiranim ostvarenjima koja će biti prikazana u Muzeju Ghibli koji je osmislio i osnovao u Japanu.

“Jedna od dobrih stvari u pravljenju kratkih filmova je to što ne morate da brinete o finansijskom uspjehu. Ljudi koji dolaze u muzej su primorani da ih gledaju kada uđu u mali bioskop koji se tu nalazi. A čak i ako je pomalo dosadan, odgledaće ga do kraja i neće zbog toga praviti gužvu”, naveo je slavni reditelj, poznat i po filmovima “The Wind Rises” (2013), “Howl's Moving Castle” (2005), “Ponyo” (2008) i “Princess Mononoke” (1997).