Morrisseyju nagrada za najgori opis seksa

Showbiz 02. dec 201511:03 > 16:03
Izvor: SHAUN TANDON / AFP

Kultni britanski muzičar Morrissey proglašen je u utorak dobitnikom nagrade za najgori opis seksa ove godine, objavljen u njegovom prvom romanu "List of the Lost".

Morrissey, bivši pjevač Smithsa i jedan od predvodnika indie scene u svijetu, prvi je roman objavio u septembru ove godine. “List of the Lost” govori o članovima atletske štefete iz Bostona koje je prokleo demon i ubija ih jednog po jednog.

Pjevač je nagradu “Bad Sex in Fiction” dobio za opis seksualnog odnosa jednog od atletičara, Ezre, i njegove djevojke Elize. Njih dvoje, piše Morrissey, “spleli su se u kikotavu snježnu grudu potpunog sparivanja”.

“Članove žirija oduševia je ekstatična scena Ezre i Elize”, navodi se u saopćenju organizatora te se citira opis po kojem su njih dvoje “vrištali i urlali dok su zaigrano grickali i privlačili jedno drugo u opasan i bučan vrtuljak seksualno-nasilne vrtnje”.

Dodjela je bila u utorak navečer u Londonu, a organizatori kažu da Morrissey nije mogao doći jer je na svjetskoj turneji.
Nagrada za najgori opis seksa dodjeljuje se od 1993, a svrha joj je privući pažnju na “loše napisane, površne i odbojne opise seksa u savremenoj beletristici”.

Morrisseyju za utjehu, ranije su ovu nagradu dobivali književni velikani poput Normana Mailera, Johna Updikea i Toma Wolfea.
Morrisseyjev prvi roman, objavljen za Penguin Classic, kritika je već dočekala na nož neovisno o scenama seksa.