Kultni kompozitor šokiran nasiljem u Tarantinovim scenama

Showbiz 10. dec. 201515:57 > 15:58
Podijeli:
Izvor: Reuters/ Wikipedia

Ennio Morricone, čovjek koji je definisao filmsku muziku špageti vesterna, govorio je o saradnji sa Quentinom Tarantinom na njegovom posljednjem filmu "The Hateful Eight".

Iako je napisao preko 500 filmskih kompozicija u karijeri dugoj pola stoljeća, 87-godišnjak je priznao da je imao tremu zbog saradnje sa legendarnim režiserom.

“Bio sam jako nervozan jer sam smatrao da (Tarantino) zaslužuje nešto specijalno zbog svega onog što je uradio”, rekao je Morricone novinarima.

Priznao je u razgovoru za Telegraph da je želio napraviti “nešto drugačije”, radije nego da ponovi stil iz njegovih klasičnih kompozicija koje je uradio tokom 60-ih godina, između ostalih kultnu “The Good, the Bad, and the Ugly”.

“Bio sam i uznemiren, ali i impresioniran količinom nasilja u nekim scenama….ali sam shvatio da je Tarantino uvijek na strani potlačenih”.

Dvostruki dobitnik Oscara rekao je da je Morricone njegov omiljeni kompozitor i da bi njihova saradnja predstavljala “nešto što se događa jednom u životu”.

“Krenuo sam sakupljati filmsku muziku nakon što sam kao 12-godišnjak pogledao film sa Clintom Eastwoodom, u kojeg je moja mama bila zaljubljena, a radilo se o jednom špageti vesternu”, rekao je Tarantino.

Ipak, slavni muzičar nije oduvijek cijenio rad talentovanog režisera.

Morricone je 2013. izjavio da Tarantino u svoje filmove “ubacuje muziku bez koherentnosti”. Također, kritikovao je Tarantina za film “Django Unchained” zbog “previše krvi”.

Ovo je prva saradnja kompozitora i režisera iako je Tarantino koristio Morriconove aranžmane u brojnim svojim filmovima (Kill Bill, Inglorious Basterds, Django Unchained).

Italijan je priznao da je prvo mislio uraditi samo glavnu temu za “The Hateful Eight”, a onda je, nakon što je pročitao priču, odlučio uraditi muziku za cijeli film.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.