Hadžihafizbegović nagrađen na Filmskom festivalu u Cottbusu

Showbiz 09. nov 201413:22 > 13:26
Izvor: Anadolija

Bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović nagrađen je na Festivalu istočnoevropskog filma u njemačkom Cottbusu za najbolje glumačko ostvarenje, odnosno glavnu ulogu u filmu "Takva su pravila" hrvatskog reditelja Ognjena Sviličića.

Hrvatski audiovizuelni centar (HAVC) saopćio je u nedjelju kako je žiri u sastavu Vladimir Burlakov, Nana Djordjadze, Mike Downey, Milenia Fiedler i Eric Spitzer-Marlyna nagradio Hadžihafizbegovića “za unutrašnju snagu u njegovoj nenametljivoj izvedbi i delikatno portretiranje oca koji se nalazi na krajnjem rubu svojih emocija”.   

Hadžihafizbegoviću je ovo druga nagrada za ulogu u istom filmu, nakon priznanja koje mu je dodijelio žiri programa Horizonti 71. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji.

Film “Takva su pravila” redatelja i scenarista Ognjena Sviličića prati bračni par sa zagrebačke Savice, koji se suočavaju s najgorom situacijom u životu. Kada im sin završi u bolnici nakon uličnog okršaja, Maja i Ivo uhvatit će se u koštac s institucijama države, koje su sve samo ne na njihovoj strani – i upravo se na to odnosi naslov filma. Film je sufinansiran sredstvima HAVC-a, HRT-a i francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju (CNC) – fonda Aide aux cinémas du monde.

Festival istočnoevropskog filma u Cottbusu održao se od 4. do 9. novembra, a u popratnom programu posvećenom temi homoseksualnosti u središnjoj i istočnoj Evropi prikazana su još tri domaća filma: “Otok
ljubavi” Jasmile Žbanić, dokumentarac “Nije ti život pjesma Havaja” Dane Budisavljević i manjinska koprodukcija “Dvojina” Nejca Gazvode. Također, u programu globalEast, ove godine posvećenom Italiji, prikazan je talijansko-hrvatski film TIR Alberta Fasula.  

Festival u Cottbusu osnovan je 1991. godine i drži se za jednu od najvažnijih manifestacija posvećenih istočnoevropskom filmu u svijetu, zaključuje se u saopćenju.

Ognjen Sviličić nedavno je za scenarij i režiju filma “Takva su pravila” nagrađen na Filmskom festivalu u Varšavi, “za duboku senzibilnost i majstorstvo u prikazivanju ljudske borbe protiv birokracije i ravnodušnosti”.

Inače, Emir Hadžihafizbegović kod kuće se oporavlja od povrede kralješnice i ramena koju je 13. oktobra zadobio u saobraćajnoj nesreći na autocesti A3 kod Novske, u kojoj je jedna osoba poginula, jedna je teže, a jedna lakše povrijeđena. Policija ga je prijavila za izazivanje te nesreće zbog prekoračenja brzine.