Sila se probudila i nije razočarala fanove

Showbiz 17. dec. 201511:26 > 13:28
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Jason Lee

Odjeveni kao olujni jurišnici ili s maskama Dartha Vadera na licu, s plaštevima na leđima ili laserskim mačevima u rukama, hiljade fanova, mladih i starih, pojavili su se na premijerama novog filma "Ratova zvijezda" u Francuskoj, Njemačkoj, Britaniji ili Australiji u srijedu i iz kina mahom izašli prezadovoljni.

“Ratovi zvijezda: Sila se budi” snimljen je 10 godina nakon prethodnog iz serijala i najiščekivaniji je filmski događaj u svijetu ove godine. Pod rediteljskom palicom J.J. Abramsa i prvi put u produkciji Disneyja, u filmu se pojavljuju glumci iz izvorne postave od prije gotovo 40 godina.

“Čim smo na platnu vidjeli likove iz starih filmova, poput Hana Sola ili R2-D2-a, svi su počeli pljeskati i vrištati. Stvarno je bila čarobna atmosfera, uistinu izvanredna”, kazao je mladi fan Adam Voutina nakon predstave u Parizu. Grupa Amerikanaca samo je zbog toga doputovala u francuski glavni grad, jer se film u SAD-u počinje prikazivati tek u četvrtak.

“Ima par ljudi koji su nam zavidni što ćemo film vidjeti dan prije. Imam 24 sata prava na hvalisanje”, rekao je George Rhoten, član fan kluba Ratova zvijezda iz Kalifornije.

Za Elliota Smitha ovo je bila prilika da oživi drage uspomene. “Kao klinac želio sam biti ‘jedi’. Mislio sam da ću, ako puno vježbam i stvarno se potrudim, moći pomicati stvari mislima. To mi je najdraža uspomena”. Pred berlinskim kinom Zoo Palast podignuta je sedam metara visoka replika imperijalnog jurišnika. “Stvarno je posebno ponovo ići na premijeru Ratova zvijezda, morao sam biti ovdje”, rekao je Felix iz njemačkog glavnog grada koji je na prikazivanje došao odjeven, naravno, kao jurišnik.

Nakon što je podignut medijski embargo na sadržaj filma u srijedu, prve su kritike pozitivne. Na stranici rottentomatoes.com zasad je samo 10 negativnih kritika od 188. U BiH će se film “Sila se budi” početi prikazivati od danas  u multiplexu Cinema City.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.