Na London Film Awards Britanci prisvojili ponosne Irce

Showbiz 19. dec. 201522:31 > 22:35
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Carlo Allegri

Irci se znaju pravo naljutiti kada njihovu zemlju svrstate u Veliku Britaniju, jer time zaboravljate veliki dio historije i zle krvi koja se prosipala između ove dvije države.

Ipak, Britanci pravo često zaboravljaju lekcije iz prošlosti, te su tako na London Film Awards čak tri glumca iz Irske “računali” kao svoje.

Colin Farrel, Michael Fassbender i Saoirse Ronan su nominirani od londonskih filmskih kritičara za nagradu “Britanski glumac godine”, ali su nakon brojnih žalbi nominaciju preinačili u “Britanski/Irski glumac godine”.

Nedavno su mediji iz Velike Britanije novog UFC prvaka Connora McGregora svojatali, iako je on pobjedu nad Aldom proslavio ogrnuvši se zastavom Irske.

Isto su uradili kada je Katie Taylor osvojila zlatnu medalju u boksu, pa je Daily Telegraph oslovio kao Britanku.

Brenda Fricker, glumica irskog porijekla to je opisala riječima: “Kada na aerodromu ležiš pijan onda si Irac, a kada osvajaš nagrade postaješ Britanac”.

Inače, Republika Irska nije dio Velike Britanije, i nezavisna je od 1922. godine. Sjeverna Irska je dio Britanije, iako se nalazi na Irskom otoku. Ukupno 26 okruga čini Republiku Irsku kao samostalnu zemlju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.