Modni spektakl inspirisan srednjovjekovnom BiH

Showbiz 24. dec. 201507:47 > 07:48
Podijeli:
Izvor: Anadolija

U Gradskoj vijećnici u Sarajevu sinoć je prezentirana modna revija "Huma - tradicija moga kraja" bh. dizajnera Adnana Hajrulahovića Haada.

Mnogobrojnim gostima, među kojima su bile i poznate ličnosti iz kulturnog i političkog života BiH, sinoć je prezentirano preko 50 kreacija.

Revija Huma je inače priča o tradiciji bosanskohercegovačkih predaka kroz prizmu modernog vremena.

Kolekcija Huma ispletena je nitima finog prediva otkanog na razboju-stanu, ukrašena ručnim vezom i keranjem, protkana surmom, kičena filigranom s ciljem da iskaže priču bh. predaka autohtonim jezikom i da se uklopi u okvir današnje estetike.

Haad je izjavio da je 2015. godina najproduktivnija godina u njegovom radu koju je krunisao modnom revijom. Dodao je da je revija Huma, na neki način, priča o tradiciji bh. predaka kroz prizmu modernog vremena.

“Ovo je godina kada sam zaposlio 30 ljudi pod markicom Haad i morala je biti krunisana revijom. Ja i moj tim smo sazreli za veliku reviju. Ovo je produkcijski jedna od najjačih revija koja se desila u BiH. Želim pomjeriti granicu i ponuditi nešto novo. Mladim dizajnerima iza mene želim pokazati kojim putem da krenu. Od mode mogu uspjeti u ovoj zemlji”, rekao je Haad.

Naglasio je kako u svome modnom radu uvijek njeguje BiH i njenu tradiciju i običaje.

“Smatram da smo bogati onoliko koliko imamo jučer. Mislim da se odričemo mnogih bitnih stvari iz te tradicije samo zato što postaje popularno nešto drugo. Ideja je bila da napravim reviju koja ima historijsku konotaciju. Huma je unuka Sultana Bajezita Drugog i unuka Stjepana Kosače. Ona je kćerka koja je rođenjem spojila Istok i Zapad, Evropu i Aziju. Huma je moja inspiracija, a ja sam želio da kroz lik Hume prikažem priču o tkanim materijalima, tkačama u Bosni, heklanju, keranju, vezu i tim finim stvarima koje nam daju vrijednost”, kazao je Haad.

Revija je održana poslije Haadove kolekcije/revije “San o Katarini Kosača” kojom su 2008. godine otvoreni Dani kulture Evrope u Bečkoj vijećnici.

Reviju je od samog osnivanja ideje podržao i Ured za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.