Filmski univerzum kojeg je stvorio um Quentina Tarantina

Showbiz 20. jan 201615:10 > 15:27
Izvor: Screenshot

Činjenica: Quentin Tarantino je jedan od najboljih režisera današnjice.

Ako želite na filmu vidjeti nasilje, krvoproliće i neočekivan kraj, onda morate pogledati karijeru američkog režisera koja traje više od dvije decenije.

Uz njegove filmove već godinama kruže teorije da su likovi povezani, i da žive u nekoj vrsti univerzuma, čiji je gospodar Quentin Tarantino.

Prva teorija je ta da se radnja Reservoir Dogsa, filma iz 1992. godine dešava nakon Pulp Fictiona koji je snimljen 1994. godine.

Nakon toga, u Pulp Fictionu su zapravo udareni temelji za film Kill Bill. Kada Mia Wallace (Uma Thurman) i Vincent Vega (John Travolta) razgovaraju za večerom.

Wallace tada objašnjava svoju ulogu u fiktivnoj seriji Fox Force Five, i poprilično realno prikazuje svoje “kolegice” u Kill Billu, filmu koji je snimljen 2003. godine, dakle devet godina nakon Pulp Fictiona. 

Tarantino je u više navrata isticao da je Thurmanova njegova najdraža glumica i saradnik, te da mu nije mrsko da je čeka koliko god je potrebno za snimanje. 

Dalje, scena u kojoj Samuel L. Jackson doručkuje Big Kahuna Burger na početku Pulp Fictiona nije jedina sa tim lancem restorana, naravno izmišljenim. Big Kahuna se pjavljuje i u From Dusk Till Dawn, Death Proofu i Four Rooms.

Treća teorija vezana za Pulp Fiction jeste te da su Vincent Vega i Mr. Blonde iz Reservoir Dogsa, kojeg je odglumio Michael Madsen zapravo braća.

Vic Vega, kako se zove Madsenov lik i Vincent su kasnije trebali dobiti svoj film, Vega Brothers, ali to će ipak ostati nešto što vjerovatno nikada nećemo vidjeti. A navodno je postojao scenario za ovo ostvarenje. 20 godina poslije, za ovim više nema potrebe. 

https://youtube.com/watch?v=ChF0TRZmenw

Svim špekulacijama, Tarantino je djelimično stao u kraj u ponedjeljak, gostujući u emisiji The Project, gdje je objasnio veze karaktera koje je stvorio.

“Postoje zapravo dva univerzuma. Postoji svemir realniji od realnog svemira. I svi karakteri su stanovnici tog univerzuma. Onda postoji filmski svemir. From Dusk Till Dawn i Kill Bill su smješteni tu. Tako da, kada likovi iz Reservoir Dogsa i Pulp Fictiona idu u kino, oni gledaju Kill Bill i From Dusk Till Dawn”, kazao je Tarantino.

Ovo su njegova djela snimljena do sada, za one koji nisu upoznati: 

Screenshot

U svakom slučaju, pogledajte i video ispod, pa procijenite sami.

Jedno je jasno, Tarantino je stvorio kult. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.