Sundance: Prikazan "najčudniji film" u historiji festivala

Showbiz 24. jan 201617:45 > 17:47
Izvor: AFP

U Park Cityju, u državi Utah u četvrtak je počeo Sundance Film Festival, ovogodišnje izdanje najvažnijeg festivala američkog nezavisnog filma.

Sundance, koji će trajati do 1. februara, po tradiciji će imati pet takmičarskih programa: američkog igranog i dokumentarnog, svjetskog igranog i dokumentarnog te kratkog filma.

Jedan film koji je prikazan na festivalu već je skrenuo pažnju javnosti koja ga je proglasila “najčudnijim” ostvarenjem ikad prikazanim u Park Cityju.

“Swiss Army Man”, film rediteljskog dvojca Daniels (Dan Kwan i Daniel Scheinert) priča je o prijateljstvu, mrtvom tijelu i ispuštanju gasova…

Film objedinjuje više žanrova – akciju, komediju i dramu, a govori o moreplovcu Hanku, igra ga talentovani Paul Dano, koji nakon jedne oluje zaglavi na pustom ostrvu. U trenutku kada razmišlja da počini samoubistvo more na ostrvo izbacuje mrtvo tijelo – Daniela Radcliffea.

Međutim, ova situacija Hanka još više baci u očaj jer je razočaran što nije dobio živog kompanjona, s kim će sati na pustom ostrvu proći zanimljivije, nego mrtvo tijelo. I dok se jada samom sebi Radcliffe tj. mrtvac ispušta gas. Kako tijelo nastavlja ispuštati gasove Hank se polako počinje zabavljati.

Da ne otkrivamo radnju dalje, zahvaljujući mrtvom tijelo Hank uspijeva pobjeći sa ostrva.

Mnogi kritičari su nakon gledanja filma “shvatili” da je rediteljski dvojac uspješno napravio “glup film” sa holivudskim glumcima sa A liste. Sundance je vjerovatno jedini festival na kojem je moguć ovakav spoj na filmu – rediteljske ekscentričnosti sa najvećim glumačkim talentima koja je rezultovala “luckastim filmom”.

Inače, Dan Kwan i Daniel Scheinert su najpoznatiji po radu na muzičkim videima i komercijalnim spotovima, a “Swiss Army Man” je njihov prvi dugometražni film.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.