Novi film Woodyja Allena otvara ovogodišnji Cannes

Showbiz 29. mar 201615:43 > 15:49
Izvor: Reuters

Novi film Woodyja Allena, "Cafe Society", otvorit će 11. maja ovogodišnji Kanski filmski festival, na kojemu će se prikazati izvan konkurencije.

Slavnom reditelju i glumcu, koji neumorno snima i u 81. godini, to će biti treći put da otvara Kanski festival – 2002. ga je otvorio “Holivudskim svršetkom”, a 2011. filmom “Ponoć u Parizu”.

Allen se u svom 49. filmu vraća starom Hollywoodu – “Cafe Society” je priča mladiću koji u ‘grad snova’ dolazi kako bi se zaposlio u filmskoj industriji, ondje se zaljubljuje i postaje dio tadašnje živahne društvene scene.

U glavnim ulogama su dvije zvijezde nove holivudske generacije, Kristen Stewart i Jesse Eisenberg, a glume još Blake Lively, Parker Posey i Steve Carell.

Direktor fotografije je Vittorio Storaro, trostruki dobitnik Oscara, za filmove “Apokalipsa danas”, “Crveni” i “Posljednji kineski car“, koji je 1991. bio član žirija Kanskog festivala.

Od filma “Manhattan” iz 1979. do prošlogodišnjeg “Nerazumnog čovjeka”, Allenu je izvan takmičarskog programa Cannesa bilo prikazano 14 filmova.

U proteklih četrdeset godina osebujni je autor obilježio historiju filma, snimajući po jedan film godišnje. Imao je dvadesetak nominacija za Oscara, a četiri ih je osvojio.

Početak distribucije njegovog novog filma u Francuskoj će se poklopiti s početkom festivala u Cannesu, čije će 69. izdanje trajati do 22. maja.

Žirijem će predsjedati australski reditelj, scenarist i producent George Miller, čiji je film “Pobješnjeli Max: Divlja cesta” projekcijom izvan konkurencije prošlog maja u Cannesu počeo svoj fantastični pohod po kinima diljem svijeta.

Popis filmova koji će se prikazati u ovogodišnjoj službenoj selekciji bit će objavljen 14. aprila na konferenciji za novinare.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.