VIDEO | Kako je umro Batmanov prijatelj i saborac Robin

Showbiz 01. apr 201609:14 > 09:22
Izvor: Screenshot

Jedna slika, odnosno kadar iz Batman v Superman: Dawn of Justice filma, kojeg usput rečeno kritika ne mazi posljednih dana, dosta je zaintrigirala fanove DC-jevog univerzuma.

Riječ je o kostimu heroja Robina, koji se uopće ne pojavljuje u filmu, nego visi u Batcaveu Brucea Waynea/Batmana, čiji lik tumači Ben Affleck.

Tekst ne sadrži spoilere! “HAHAH The Joke's On You Batman”. 

Režiser filma Zack Snyder protumačio je taj kadar i pojasnio je ljudima kako je zapravo umro Batmanov prijatelj i saborac protiv negativaca u ovom stripovskom univerzumu.

“Što se mene tiče, Robin je umro 10 godina prije radnje ovog filma i to tokom okršaja sa mlađim Jokerom”, kazao je Snyder IGN-u. Tu sam napravio interesantnu pozadinsku priču da se zaigram malo. Osjetio sam potrebu da ispričam priču o gubitku prijatelja i žrtvi”, kaže režiser.

Što se njega tiče, Robin je lik koji žrtvuje sve da postane Batman. Nema život izvan svoje herojske jazbine – a uključivanje Robina, mrtvog Robina u ovaj film je malo putovanje koje je želio napraviti u filmu.

Istina je i to da Snyder nije pojasnio koji tačno Robin je umro, niti njegova priča ima uticaj na radnju Dawn Of Justicea-a. Mada sve najviše podsjeća na Jasona Todda u priči “A Death in the Family” koja je jako slična sa Batmanovim stanjem uma.

Ono što je htio da prikaže sa parcijalnim uključivanjem Robina, jeste to da je zapravo ta Robinova sudbina oblikovala Batmana kojeg je Affleck portretirao u ovom najnovijem ostvarenju.

Čitava premisa filma u kojoj svijet zauzima svoju stranu – između Gothamovog čovjeka od krvi i mesa, Batmana ili Metropolisovog čovjeka – Boga, i odluka “kakvog to heroja trebamo” zapravo je taj isti svijet dovela u najveću opasnost.

Dick Grayson, alias Robin, kao “pomoćni” heroj u DC-jevim filmovima se pojavio tri puta. Prvi put 1995. godine u filmu Batman Forever, Joela Schumachera kada ga je glumio Chris O'Donnell.

Isti glumac ponovio je lika 1997. godine u Batman and Robin.

Facebook

Robin je oživljen 2012. godine, treći put – mada nije imenovan, nego je živio pod imenom Blake, policajac u trećem dijelu Dark Knight trilogije koju je režirao Christopher Nolan.

Joseph Gordon Lewitt je igrao policajca Blakea, koji na koncu odbacuje svoj identitet, pronalazi Batmanovu pećinu i suštinski najavljuje svoje oživljavanje u filmskom svijetu nakon 15 godina.

Blake je zapravo jedina osoba koja je u Nolanovoj trilogiji “provalila” Batmanov identitet, a Bruce Wayne mu je novi život ostavio kao naslijeđe novog Gothama, odnosno boljeg i pravednijeg Gothama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.