BiH opet bez predstavnika na Eurosongu

Showbiz 20. okt 202112:37 > 14:24
Podijeli:
Izvor: Fena

Bosna i Hercegovina se i ove godine nije našla na spisku zemalja koje će učestvovati na takmičenju za najbolju pjesmu Europe, koje će se u maju naredne godine održati u talijanskom Torinu.

Službena stranica Eurovision Song Contest danas je otkrila spisak na kojem se nalazi četrdeset i jedna zemlja učesnica 66. Eurosonga s dvije zemlje povratnice – Crnom Gorom i Armenijom, koje se vraćaju na pozornicu nakon posljednjeg nastupa u Tel Avivu 2019. godine.

Zbog financijskih problema i dugova prema Europskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU), Bosna i Hercegovina, nažalost, ni ovaj put neće imati predstavnika na takmičenju i jedina je europska zemlja, pored Slovačke, koja neće uzeti učešće u Eurosongu.

Iz EBU poručuju kako će ovo također biti posebna godina za norvešku nacionalnu radioteleviziju NRK, koja će u februaru proslaviti jubilarni šezdeseti odabir pjesme za Euroviziju, u velikom finalu Melodi Grand Prix. Drugi jubilej obilježit će 300. nastup pjesme od jedne od zemalja “velike petorke”, koju čine Francuska, Njemačka, Italija, Španija i Velika Britanija.

“Sretni smo što opet imamo preko 40 učesnika koji se natječu da odnesu legendarni Eurovision trofej u Torinu sljedećeg maja. Tim RAI televizije radi vrijedno na pripremama kako bi ugostili sve delegacije u novom gradu domaćinu i osigurali da Eurosong pruži uzbuđenje i vrhunski spektakl za gotovo 200 miliona gledalaca,” kazao je Martin Osterdahl, izvršni supervizor za Eurosong.

Italija je domaćin Eurosonga treći put, a prethodno je takmičenje organizirano u Napulju 1965. a potom u Rimu 1991. godine.

Bosna i Hercegovina je posljednji put sudjelovala u Eurosongu 2016. godine, apredstavljali su je Dalal, Deen, Ana Rucner i Jala s pjesmom ‘Ljubav je’.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar