Bill Cosby izgubio parnicu, zbog seksualnog napada plaća 500.000 dolara

Showbiz 22. jun. 202209:38
Podijeli:
Izvor: Tanjug/AP

Porota u Los Anđelesu proglasila je komičara Billa Cosbyja odgovornim u građanskoj parnici koju je pokrenula Judy Huth, žena koja je tvrdila da ju je seksualno napao kao tinejdžerku 1970-ih, javlja CNN.

Kako piše CNN, porota sastavljena od osam žena i četiri muškarca dodijelila je Huth 500.000 dolara odštete, ali “kaznena nadoknada“ nije određena.

Huth je prvi put pokrenula slučaj 2014. godine, zbog seksualnog zlostavljanja i namjernog i nemarnog nanošenja emocionalnog stresa. Prvobitno je navedeno da se incident dogodio 1974. kada je Huth imala 15 godina, ali je kasnije revidirano na 1975. godinu.

Cosby je negirao sve optužbe za seksualno zlostavljanje.

Huth je ispričala da je srela Cosbyja u parku gdje je snimao film. Cosby je Huth i prijateljicu navodno pozvao da mu se pridruže u njegovom teniskom klubu.

Odatle ih je, tvrdi Huth, komičar pozvao u kuću gdje je mladim ženama poslužio više alkoholnih pića, a zatim ih odveo u Playboy vilu. Huth tvrdi da im je Cosby, iako je znao njihove godine, rekao da, ako ih neka od Playboy zečica pita, kažu da imaju 19 godina.

Izvor : Tanjug / AP, Richard Taber

Ona je navela da ju je Cosby zatim odveo u spavaću sobu u vili gdje ju je seksualno zlostavljao.

“Ushićena sam. Prošlo je toliko godina, toliko suza”, rekla je Judy Huth u kratkom obraćanju novinarima nakon presude.

S druge strane, Cosbyjev glasnogovornik Andrew Wyatt ocijenio je da ono što se dogodilo nije pobjeda jer nisu dobili “kaznenu odštetu”, navodeći da je Cosby zadovoljan presudom.

Cosby nije bio prisutan tokom suđenja i izricanja presude, a njegov tim je najavio da će podnijeti žalbu.

Od 2005. godine, više od 50 žena je optužilo Cosbyja za seksualni napad. Nakon što je osuđen za napad na Andreu Constand u Philadelphiji, Cosby je služio nešto manje od tri godine u zatvoru u Pennsylvaniji prije nego što je njegova presuda poništena u žalbenom postupku. Iz zatvora je pušten u septembru 2021.

Ovo je prvi građanski slučaj protiv Cosbyja koji je došao do suđenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar