Damir Urban: Više ne čekam da mi se muzika sama desi

Showbiz 14. sep. 202118:51 > 21:161 komentar
Podijeli:

"Lipanj, srpanj, kolovoz" naziv je novog albuma Damira Urbana koji sadrži čak 17 pjesama. Osam pjesama je snimio solo, dok je preostalih devet radio s bendom Urban & 4. U razgovoru za N1 kazao da su reakcije na pjesmu više nego pozitivne. Ali da uvijek ima i onih negativnih...

“Kad određena stvar naiđe na deset dobrih kritika uvijek bude i onih kojima ide na živce. Žao mi je što ih živcira”, poručio je muzičar.

Kazao je da “Lipanj, srpanj, kolovoz” sadrži vrlo intimne i depresivne pjesme koje su svjedoci jednog vremena – pandemijskog. “Pjesma sam radio svojoj djeci, prije svega da sačuvam dobar razum”, dodao je.

Zašto naziv “Lipanj, srpanj, kolovoz”?

“Tri mjeseca se spominju kao protok vremena. Lipanj kao početak ljeto kada smo svi ushićeni pa sve do kolovoza kada je kraj ljeta, nazire se početak jeseni. Ovo je po meni dobra slika protoka vremena”, naveo je Damir Urban.

Zajedno sa suprugom Milicom Czerny Urban snimio je pet spotova, pa i posljednji za pjesmu “Sama”.

“Za razliku od naših političara koji su dužni raditi transparentno i javno… ja nisam dužan radit javni natječaj. Nekako se u naše vrijeme sve pretvorilo u prozvode. Ljudi više ne rade na albumima nego rade projekte. Zato sam se odlučio na intimistički pristup. Album je većinom snimljen u našoj dnevnoj sobi. Bilo mi je logično da nas dvoje uradimo spot”, otkrio je.

Urban je jednom kazao kako se pjesmama posveti od 7 do 15 sati. Na pitanje N1 da li tako radi svakodnevno, Urban je odgovorio da “ne baš svaki dan”. Dodao je i kako više ne čeka da mu se muzika sama desi…

“Postoje i druge obaveze. Nekad sam na putu i sviram ili imam privatne obaveze koje su važnije od muzike. Kada djecu odvedem u vrtić i supruga ode na posao sjednem i radim. Prestao sam da čekam da mi se muzika sama desi”, poručio je muzičar.

Šta je sa nastupima?

“Doći ćemo čim nas neko pozove. Radimo uglavnom na poziv. Dakle, kada nas neki organizator pozove mi ćemo doći. Nažalost, i organizatori su stjerani u ugao. Stvari se dogovaraju u hodu. Sviramo mnogo više nego što sam mislio da ćemo moći, ali to je i dalje manje od onoga kada su bila normalna vremena”, kazao je na kraju razgovra za N1 Damir Urban.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar