“Dara iz Jasenovca” nije ušla u uži izbor za Oscara

Showbiz 10. feb. 202108:16 > 08:361 komentar
Podijeli:

Američka akademija filmske umjetnosti i nauke nije uvrstila film reditelja Predraga Antonijevića "Dara iz Jasenovca" na užu listu od 15 filmova koji su u trci za 93. nagradu Oscar u kategoriji za najbolji međunarodni film.

Među 15 kandidata je ostao film o genocidu u Srebrenici “Quo vadis, Aida?” Jasmile Žbanić iz Bosne i Hercegovine, “Dragi drugovi!” (2020) ruskog režisera Andreja Končalovskog, kao i ostvarenja iz Čilea, Danske, Češke, Francuske, Gvatenale, Hong Konga, Irana, Obale Slonovače, Meksika, Norveške, Rumunije, Tajvana i Tunisa.

Radnja filma “Quo Vadis, Aida?” događa se u Bosni u julu 1995. Aida je prevoditeljica za Ujedinjene nacije u malom gradu Srebrenici. Kada srpska vojska zauzme grad, njena porodica je među hiljadama građana koji zaštitu traže u bazi UN-a. Kao osoba upućena u pregovore, Aida ima pristup ključnim informacijama koje prevodi. Šta će biti sa njenom porodicom i drugima – spas ili smrt? Koji bi korak trebala poduzeti?

Podsjetimo, kandidati Bosne i Hercegovine i Srbije za nagradu Oscar “posvađali” su regiju i prouzrokovali da se jedan film ukloni sa filmske platforme IMDB, a da se drugom, navodno s namjerom, daju loše ocjene. O ovoj temi govorili su ranije za N1 novinar i kolumnista Dragan Bursać, filmski kritičar Faruk Lončarević i direktor Jugoslovenske kinoteke i selektor Festa Jugoslav Pantelić.

Sva priča zbog ovih filmova krenula je nakon što je američki časopis Variety objavio kritiku filma “Dara iz Jasenovca” Predraga Gage Antonijevića, u kojoj je kandidat Srbije za Oscara, između ostalog, okarakteriziran kao „neprekriveni primer srpske nacionalističke propagande“.

Nominacije za Oscara bit će saopštene 15. marta, a pobjednici će biti proglašeni 25. aprila na ceremoniji koja će se održati u Los Angelesu.

Komentari

Vaš komentar