Evo po čemu se sinoćnji show dodjele Oskara razlikovao od svakog do sada

Showbiz 28. mar. 202216:55 > 16:58
Podijeli:
Izvor: N1

U Dolbi teatru u Los Angelesu, upriličena je svečana 94. ceremonija dodjele Oskara. Najbolji film drama "Coda".

“Coda” je osvojio nagrade u sve tri kategorije u kojima je bio i nominovan. Za najbolji film, najbolji scenario i najboljeg sporednog glumca.

Nagrada za najbolju režiju pripala je rediteljki sa Novog Zelanda, Jane Campion za film “The Power of the Dog”.

Ona je nedavno odnijela dvije glavne BAFTA nagrade, i to za najbolji film i najbolju režiju.

A da su nagrade Britanske filmske akademije pandan Oscaru, to potvrđuje i ovogodišnja nagrada za najboljeg glumca. Naime, nakon BAFTE, Will Smith je odnio i Oscara za najboljeg muškog glumca za film “King Richard”.

Jessica Chastain je proglašena najboljom glumicom za ulogu u filmu “Oči Tommy Faye”.

Najviše nagrada, i to pet, osvojio je naučno-fantastični film “Dune”.

Film “West Side Story” Stivena Spielberga odnio je nagradu za najbolju sporednu glumicu. Spielberg je ušao i u historiju kao jedini reditelj i producent koji je nominovan za Oscara u 6 decenija ceremonije, dakle, najmanje jedna nominacija u svakoj deceniji.

Nagrada za najbolji originalni scenario osvojio je “Belfast”. A za najbolji strani film nagrađena je japanska drama “Drive My Car”.

Tokom ceremonije emitovana je i poruka podrške Ukrajini. Mnoge slavne ličnosti, skrenule su pažnju na rat u Ukrajini, sitnim detaljima na odjeći, simbolično u bojama ukrajinske zastave, a i na crvenom tepihu su u svojim izjavama dali podršku Ukrajincima.

Producenti Oscara ove godine su se odlučili na malo drugačiji show. Po prvi put su ceremoniju vodile tri komičarke. Dan prije same dodjele Samuel L. Jackson je dobio Oscara za životno djelo.

Osim toga, prije same ceremonije dodjeljeni su Oscari u osam kategorija, te emitovani tokom same ceremonije.

Ove godine je bilo dosta i muzičkih numera, priloga i skečeva, što je samoj ceremoniji dalo dosta dinamičnosti. Prvi put nakon 2019. godine dodjela Oscara je bila održana u normalnim okolnostima, od početka pandemije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar