Konstrakta kritikovana zbog uskršnje fotografije, zašto se pojavljuje slovo “Z”?

Showbiz 25. apr. 202214:089 komentara
Podijeli:
Izvor: Instagram

Predstavnica Srbije na Evroviziji Ana Đurić Konstrakta, izazvala je lavinu komentara na Twitteru nakon što su objavljene njene uskršnje fotografije.

Naime, fotografije su nastale u sklopu zvanične kampanje RTS za Eurosong koje je objavio fotograf Radio televizije Srbije Gordan Jović.

Na njima Konstrakta sjedi, a ispred nje su dva manja stola čiji oblik nogu podsjeća na slovo “Z”.

To slovo “Z” inače ne bi bilo upitno da je drugačija situacija, međutim, početkom invazije na Ukrajinu, ruska vojska je koristila to slovo “Z” i često isticala na tenkovima kako bi se na taj način raspoznavali.

Također, poistovjećuju ga mnogi i sa nacističkom svastikom što je izazvalo posebno ogorčenje i negativne komentare javnosti.

Postoji mogućnost da Konstrakta ovom fotografijom nije željela poslati bilo kakvu političku i sličnu poruku osim one primarne – da čestita praznik, ali ipak, sve je to bio povod da se korisnici društvenih mreža oglase, kritikuju je, ali se i međusobno posvađaju.

“Ako je nenamjerno, glupo je. Ako je namjerno, još gluplje je”, jedan je od komentara.

Druga korisnica je također napisala: “Ovako izgleda kada se pretjera. Šteta. A super je počela, lijepo, svedeno i sa smislom. A najviše sramota za ovo ‘Z’. Ljudska, intelektualna i svakakva”.

Iako je oduševila domaću i regionalnu javnost pjesmom “In Corpore Sano” koju će izvoditi na Evroviziji, Konstrakta se sada našla na meti kritika, a u najvećoj mjeri je bila predmet rasprave na Twitteru.

Mnogi su joj čak i prognozirali gubitak na Evroviziji zbog ovog poteza, dok su drugi ostali razločarani i smatraju da je pretjerala. Dominirali su i poprilično ironični komentari, a bilo je i onih koji su ovaj potez drugačije analizirali.

“Ja ovo čitam sasvim drugačije, ovo nije podrška ruskoj invaziji na Ukrajinu. Ovo je još jedan protest protiv invazije. Vidimo slovo ‘Z’ i crvenu haljinu, pa smo tako dobili krvavo ‘Z’. Dakle, sve je na svom mjestu. Krvava invazija”, mišljenja je jedan od korisnika.

Djeluje da će se još dugo diskutovati o ovim fotografijama, a ostaje pitanje da li je riječ o namjeri ili se slovo “Z” slučajno “zalutalo” u kadar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar