Makk za N1: Uvijek ću ostati autor i izvođač, publici sam ostao dužan album

Showbiz 19. maj. 202114:50
Podijeli:
Izvor: Facebook

Mostarski reper i producent MAKK za desetak dana izbacuje svoj novi album "SBURNNDU" (Svi bi u raj, niko neće da umre). Tim povodom smo razgovarali s Makkom koji je za N1 govorio o samom procesu stvaranja albuma.

Iako su bile najave za maj 2020. album stiže godinu dana kasnije? Zašto?

– Realizacija planova nije nikada bila konkretna kao sada, a i budući da dugo nisam radio album, sam malo i podcjenio i banalizirao taj cijeli proces. Jedno vrijeme sam bio čvrsto odlučio da ću raditi samo singlove, onda sam dugo imao u planu da uradim album, jer sam došao do spoznaje da sam sebi i publici ostao to dužan. Međutim, skontao sam također da sam u fazi života u kojoj vrijeme prolazi brzo, a kreativni proces teče sporo. Tako da su to 2 glavna razloga za “odugovlačenje”.

Šta je drugačije na ovom albumu od prethodnih?

– Ja sam drugačiji prije svega. Od zadnjeg albuma je prošlo 5 godina, što je pravo dug period u muzici. Tako da je nužno da ovaj album bude nešto skroz drugačije i novo od mene.

Smatraš li ovaj album svojevrsnom krunom karijere? Ako da, zašto?

– Ne smatram iskreno. Kruna karijere mi zvuči malo kao kraj. Kao da ne mogu bolje, a ne smatram da neću moći. Smatram ovaj album jednom stanicom/fazom kroz koju prolazim, jedan milestone koji ce mi dati možda pravac u kojim treba da pođem ubuduće.

Izvor : Facebook

Ko je sve radio na albumu?

– Imam relativno dugu listu gostiju, da ti ne nabrajam sve sada, jer imam već objavljenu song listu. Raznosvrsni su, bas kao i svih 8 pjesama. Većinu instrumentala potpisuje Albino, jedan Priki. Većinu mikseva sam radio sam, a većinu mastera potpisuje Macola iz Zagreba.

Generalno, tvoja očekivanja? Svjedoci smo da je “hip hop scena” skoro pa umrla; da li albumom praviš iskorak ka mainstreamu ili vraćaš se hip hop zvuku?

– Hip hop je postao mainstream, u svijetu već odavno, kod nas odnedavno. Nisam nikad bio opterećen tim podjelama o tome šta je mainstream a šta nije. Volio bi da ovaj album bude iskorak u mogućnost ugodnog zivota od muzike, to je cilj prije svega.

Šta nakon albuma? Nastupi?

– Probat ćemo ako bude interesovanja. Nastupi su za mene uvijek bili zanimljiva i privlačna stvar. A planiram nakon albuma opet krenuti u pravljenje singlova, dok me ne prenese opet na album.

Izvor : Facebook

Naredni korak u muzičkom smislu; posvetiti se više autorskom radu ili producentskom?

– Ma ja ću uvijek ostati autor i izvođač. Teško se odvajam od te uloge. Ali pored radim i dosta producentskih stvari za druge, i imamo dosta suradnja kojim se radujem da vidim kako ce funkcionirati i razvijati se, kazao je Makk u intervjuu za N1.

Također, u noći sa 27.05 na 28.05 u 23.59 vani će izaći 2 spota za pjesme “Brzi grad” i “SBURNNDU intro”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar