Mračna priča iza pjesme “The Show Must Go On”

Showbiz 21. nov 202216:26
Izvor: YouTube/Queen Official

Pjesma "The Show Must Go On", s albuma "Innuendo" iz 1991. godine, jedna je od najpopularnijih hitova grupe Queen, koja je bila i ostala jedna od najlegendarnijih grupa svih vremena.

Pjesma je ostala himna mnogih generacija i sinonim za velike borbe i mada se smatra da ju je napisao sam Freddie Mercury, kao svoju oproštajnu pjesmu, to je samo polovično tačno. Ovaj hit radio je gitarista Brian May, inspiriran upravo Mercuryijevom borbom sa bolešću, njegovom hrabrošću i istrajnošću u posljednjim danima života.

Mercury je bolovao od side, iako se to tada nije zvanično znalo. Sredinom 1991. već je bio toliko bolestan da je jedva hodao, pa je May bio zabrinut da li će on biti i fizički sposoban da otpjeva tako zahtjevnu pjesmu. Zato je demo verzije otpjevao upravo May iako je morao koristiti falset na pojedinim, previsokim, dionicama.

Na iznenađenje svih članova grupe, kada je došlo vrijeme snimanja, Freddie je došao u studio, popio malo votke, ustao, rekao: “Ima da je je***o otpjevam, dušo!” i onda otpjevao cijelu pjesmu bez greške iz prvog pokušaja.

Nakon toga, Freddie Mercury već je bio preslab da bi snimio spot, pa za njega nije rađen novi materijal, već je sačinjen kolaž od spotova grupe načinjenih između 1981. i 1991. godine, prenosi “MagazinNovosti”.

Pjesma govori o životu na sceni općenito, o tome da se svi lični problemi moraju ostaviti pozadi kada se nastupa, a tekst je pun aluzija i metafora. Na kraju, tekst govori o odlučnosti i želji za životom.

Jim Hutton, Mercuryijev partner u posljednjih šest godina njegovog života jednom je izjavio da postoji stih koji najbolje opisuje Freddiejeve posljednje dane života.

“Po mom mišljenju, stih koji je najviše autobiografski je: ‘My make-up may be flaking but my smile still stays on’. Bilo je upravo tako. Bez obzira koliko je Freddieju bilo loše, on nikada nije gunđao niti tražio bilo kakvo saosjećanje. Ta bitka je bila samo njegova i ničija više, i on je uvijek pokazivao hrabro lice, uprkos sve goroj situaciji”, izjavio je Jim u jednom intervjuu 1994. godine, prenosi “MagazinNovosti”.

Nažalost, Freddie Mercury nije uspio izvesti pjesmu uživo na nekom nastupu. Preminuo je 24. novembra 1991. nedugo po objavljivanju albuma. I danas važi za jednog od najboljih pjevača koji su ikada živjeli.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar