Najzanimljiviji detalji sa suđenja Depp protiv Heard

Showbiz 10. maj 202215:31 > 15:54
Podijeli:
Izvor: Reuters

Na suđenju u kojem slavni bivši bračni par Johnny Depp i Amber Heard optužuju jedno drugo za klevetu je do sada bilo mnogo dramatičnih trenutaka, te su navedene mnoge nasilne situacije između njih dvoje, upotreba teških droga i neke bizarne scene.

Depp je tužio Heard, svoju bivšu suprugu, zbog navodne klevete zbog članka koji je napisala 2018. godine u Washington Postu, u kojem sebe opisuje kao javnu ličnost koja ukazuje na problem zlostavljanja u porodici, navodi Independent.

Heard je također tužila svog bivšeg muža, optužujući ga da je navodno organizovao “kampanju klevete” protiv nje i opisujući njegovu tužbu kao nastavak “zlostavljanja i uznemiravanja”.

Depp traži 50 miliona dolara odštete, dok Heard je traži 100 miliona dolara i imunitet u slučaju optužbi koje iznosi Depp. Očekuje se da će suđenje trajati ukupno šest sedmica.

Suđenje u Deppovoj tužbi počelo je 11. aprila. Tokom prve dvije sedmice svjedočenja, porota je saslušala niz svjedoka, uključujući bivše bračne terapeutkinje para, njihove prijatelje i samog Deppa.

Evo nekih od najinteresantnijih trenutaka do sada:

Optužbe protiv Deppa za seksualno zlostavljanje

Tokom uvodne rasprave 12. aprila, advokatica koja zastupa Heard, Elaine Bredehoft, navela je da je Depp jednom prilikom seksualno napastvovao njenu klijenticu flašom pića.

Depp je odmahivao glavom dok je Bredehoft prepričavala navodni incident. Njegov advokat Camille Vasquez osporio je na sudu ove navode.

Sva dana kasnije je emitovana video izjava bivše bračne terapeutkinje Hearda i Deppa, dr Laurel Anderson. Ona je opisala svoje sastanke sa parom.

Na pitanje da li joj je Heard ikada prijavila bilo kakvo fizičko nasilje od strane Deppa, dr Anderson je odgovorila potvrdno. Također je rekla da je videla fotografije toga, ali da se ne sjeća tačno kada.

“Dobro se kontrolisao, ne znam, nekih 20, 30 godina, i oboje su bili žrtve zlostavljanja u svojim domovima, ali sam mislila da se dobro kontrolisao decenijama,” navela je ona, te dodala da je veza sa Heard bila za Deppa “okidač” te da su se njih svoje upustili u “međusobno zlostavljanje”.

Depp tvrdi da je njegovo drogiranje predstavljalo “laku metu” za Heard

Tenzije su dramatično je porasle u sudnici 19. aprila, kada je Depp stupio svjedočio. One je bio ispitivan od strane svojih advokata dva dana prije nego što se suočio sa unakrsnom ispitivanjem.

“Ne mogu reći da mi je neugodno jer znam da radim pravu stvar”, rekao je Depp.

Glumac je izjavio da se osjećao izloženim ovim sudskim slučajem, insistirajući da je, uprkos uspješnoj karijeri, uvijek bio veoma privatna osoba te da je pokušavao da zaštiti svoju djecu od “hordi paparaca”.

Depp je rekao da je njegova upotreba droge i alkohola bila “laka meta” za glumicu nakon što se njihov brak na kraju raspao. Međutim, on je rekao da ove substance nije koristio radi zabave, već da bi otupio bol od traume iz prošlosti.

On je rekao da je Heard “grubo preuveličavala” njegovu zloupotrebu supstanci te da su mnoge stvari koje je rekla neistinite.

“Mislim da je bilo lako, bila je laka meta za nju da pogodi. Jer jednom kada ste nekome vjerovali određeni broj godina i kada ste mu ispričali sve tajne svog života, ta informacija se, naravno, može koristiti protiv vas.”

Depp rekao da je majčino zlostavljanje ‘pokidalo’ njegovu porodicu

Depp je opširno govorio o svom teškom djetinjstvu, rekavši da je njegova majka, Betty Sue Palmer, bila “okrutna”.
On je rekao da bi ga ponekad majka gađala “pepeljarom” i da bi svoju djecu udarala u glavu te bi za to koristila “cipelu sa visokom potpeticom ili telefon ili šta god je pri ruci”.

Svog oca je opisao kao “ljubaznog”, “tihog” i “stidljivog” čovjeka koji bi “ostao veoma stoičan” kada bi se Deppova majka ponašala na ovakav način i prema njemu.

“On bi to progutao. Ostao bi džentlmen”, rekao je Depp, te dodao da je jednom vidio svog oca kako udara u betonski zid i povrijedio ruku.

Depp je rekao da je odlazak njegovog oca doveo do “duboke, mračne depresije” kod njegove majke, te je oponašao nju kako bi se teturala po kući nakon što bi uzela mnoštvo tableta kako bi se navodno ubila, ali da je preživjela nakon ispumpavanja želuca u bolnici.

Rekao je da bi se njegova majka “smirila” nakon što bi popila neke tablete za smirenje i da je on sam sa 11 godina uzeo jednu od tih tableta kako bi se smirio.

“To je bio početak – kada sam shvatio da tablete mogu da smiruju živce”, rekao je i dodao da je do svoje 15. godine uzimao sve medikamente za koje je znao.

Depp otkrio da nikada nije gledao Pirate s Kariba

Glumac je također rekao da nikada nije gledao jedan od svojih najuspešnijih filmova – Pirati sa Kariba. Depp se prvi put pojavio kao kapetan Jack Sparrow 2003. godine u ovom filmu.

“Smatrao sam da ima sva obilježja Disneyevog filma – to jest, neku vrstu predvidljive strukture u tri čina” rekao je on.

“Nisam ga gledao. Ali vjerujem da je film izgleda prilično dobro prošao, i oni su željeli da nastave, stvarajući još i složio sam se da to uradim”, rekao je.

Depp vezu sa Heard uporedio sa odnosom sa svojom majkom

Depp uporedio svoj brak sa Heard sa njegovim odnosom sa majkom, što je nazvao “beskonačnom paradom uvreda”.

On se prisjetio kako bi “ponižavajući” način na koji bi se navodno Heard odnosila prema njemu često bio razlog za eskalaciju svađe.

“Ako postoji dijalog između dvoje ljudi, oboje moraju govoriti. Ali nije bilo načina da se kaže ni riječ. Bila je to neka vrsta brze paljbe, beskonačna parada uvreda”, rekao je, dodajući da mu “nije bilo dozvoljeno da bude u pravu niti da ima glas”.

“Počinjete polako shvaćati da ste na neki način u vezi sa svojom majkom. I znam da to zvuči perverzno i glupo, ali činjenica je da neki ljudi traže slabosti u drugim ljudima”, rekao je.

Depp je rekao da je majčina smrt 2016. godine dovela do toga da shvati da se njegov brak sa Heard mora prekinuti.

Depp je rekao da je tada odlučio da će nazvati Heard i obavijestiti je o smrti majke, kao i o njegovoj namjeri da podnese zahtjev za razvod.

Heard je podnijela zahtjev za razvod od Deppa 23. maja 2016. nakon 15 mjeseci braka.

Deppa su pitali o tvrdnjama koje je iznijela Heard kada je rekla da je on nju prvi put udario nakon što je ona prokomentarisala jednu od njegovih tetovaža.

Depp je rekao da se ovaj incident nije dogodio i ponovio da nikada nije udario Heard ili bilo koju drugu ženu.
Dodao je da mu ova konkretna tvrdnja nikada nije imala smisla jer ne bi imao razloga da udari ženu zbog ismijavanja njegove tetovaže.

Heard priznaje da je udarila Deppa u audio snimku

U audio snimku koji je pušten tokom suđenja se čuo glas Heard kako priznaje da je udarila Deppa.

Heard i Depp su se posvađali oko fizičkog sukoba na snimku, tokom kojeg je ona rekla da je udarila Deppa, ali ne onoliko jako koliko je on tvrdio. Također je rekla Deppu da “odraste” te ga nazvala “bebom”.

“Žao mi je što te nisam udarila po licu kao pravi šamar”, rekla je Heard u snimku.

Depp je također detaljno opisao tuču sa Heard tokom jedne prilike te tvrdio da je bacila bocu votke na njega i odsjekla mu prst.

“Ona je onda zgrabila tu bocu i bacila je na mene”, rekao je Depp, pokazujući članovima porote kako je sjedio u tom trenutku. Rekao je da su mu prsti bili oslonjeni na ivicu šanka i da je velika boca votke “napravila kontakt i razbila se posvuda”.

“U početku nisam osećao bol. Osjećao sam toplinu i kao da mi nešto curi niz ruku. Gledao sam direktno u moje kosti koje su izvirile”, dodao je.

Zašto kćerka nije prisustvovala vjenčanju

Deppa su pitali o njegovom vjenčanju sa Heardom drugog dana njegovog svjedočenja.

On je rekao da njegova kćerka Lily-Rose Depp, najstarija od dvoje djece s Vanessom Paradis, nije prisustvovala njegovom vjenčanju sa Heard 2015. godine.

“Ona i Heard nisu bili u posebno dobrim odnosima iz nekoliko razloga”, objasnio je on.

Depp opisuje fotografiju fekalija na svom krevetu

Depp je opisao da je vidio fotografiju fekalija na svom krevetu nekoliko dana nakon svađe sa bivšom suprugom.

Depp je rekao da se nije vidio sa Heard između 22. aprila i 21. maja 2016. godine jer je “primio neke vijesti koje su bile apsurdne, groteskne i okrutne” te da mu je pokazana slika “problema” koji se pojavio.

Rekao je da mu je pokazana fotografija njihovog zajedničkog kreveta.

“A na mojoj strani kreveta su bile ljudske fekalije, pa sam shvatio zašto ne bi bilo dobro vrijeme da dođem tamo”, rekao je Depp, te dodao da mu je prva reakcija bila da se nasmije.

“Bilo je tako čudno, bilo je tako bizarno i tako groteskno da sam mogao samo da se sme¸ijem”, dodao je.

Deppa su pitali o porukama u kojima se govorilo da želi “spaliti” i “udaviti” Heard. Prema sudskim dokumentima, Depp je dana 11. juna 2013. godine prijatelju poslao poruku koja glasi “Hajde da zapalimo Amber!!!”.

Advokat Ben Rotenborn također je pročitao poruku koju je Depp navodno poslao sestri glumice, koja je glasila: “Nikad ne želim da vidim tu prljavu k*** Amber”.

Također je tokom suđenja predstavljeno nekoliko audio snimaka u kojima Depp naziva Heard pogrdnim imenima.

On je svjedočio na sudu da bi nekada postao “fizički bolestan” i da bi morao ad “povraća” zbog svađa sa Heard.

Tjelohranitelj opisao kako je Heard navodno udarila Deppa u lice

Tjelohranitelj Travis McGivern svjedočio je 2. maja i govorio o sceni kada je Heard Deppa navodno udarila šakom u lice tokom tuče u martu 2015. Godine.

McGivern je rekao da je Heard otišla tokom svađe i vratila se sa svojom sestrom Whitney. U tom trenutku, tjelohranitelj je rekao da je poručio Deppu da bi bilo dobro da se udalji.

Zatim je rekao da je “čuo i vidio kako zatvorena pesnica dodiruje gospodina Deppa na lijevoj strani njegovog lica”, napominjući da je to bila pesnica gospođe Heard.

On je rekao da je Depp bio “šokiran” te da ga je zatim udaljio sa tog mjesta.

Koliko zarade je Depp navodno izgubio zbog optužbi

Forenzički računovođa Michael Spindler rekao je sudu 3. maja da je za ovaj slučaj dobio zadatak da analizira koliko zarade je Depp izgubio zbog optužbi. Analizirao je vrijeme između 18. decembra 2018., kada je objavljen članak koji je napisala Heard, do 31. oktobra 2020. godine.

“Zaključio sam da je gospodin Depp izgubio zaradu od otprilike 40 miliona dolara”, rekao je.
Spindler je rekao da je Deppovo uklanjanje iz šestog filma Pirati s Kariba jedan od glavnih razloga za njegovu procjenu.

Heard navodno patila od PTSP-a

Forenzička psihologinja dr Dawn Hughes svjedočila je u korist odbrane Heard 3. i 4. maja i rekla da je glumica patila od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) uzrokovanog nasiljem u porodici.

Heard svjedočila o navodnom zlostavljanju od strane Deppa.

„U početku bi samo bacio nešto, razbio bi neke stvari. Voli da razbija stan, namještaj. S tim je i počelo, s čašom. Bacio je čašu na mene. Sjećam se, bilo je ljeto. I upravo je bacio čašu preko kuhinje. Nije me pogodilo. Razbila se iza mene i sjećam se da sam pomislila da me je vrlo lako mogao pogoditi”, rekla je Heard.

Ona je rekla da ju je Depp često omalovažavao.

“Nije počelo upotrebom riječi ‘k***’, počelo je samo s komentarimai, sve dok nije eskaliralo”, rekla je ona.

Prisjetila se onoga što je opisala kao “obrazac eskalacije, gdje bi bacio čašu ili prevrnuo sto, zatim bi udario u zid jako blizu moje glave.”

Ispričala je kako je izgledao trenutak kada ju je Depp navodno prvi put udario, navodeći da to nikada neće zaboraviti i da joj je “promjenilo život”.

Heard je rekla da ju je Depp jednom seksualno napastvovao dok je tražio svoju drogu, nakon što ju je optužio da skriva njegov kokain.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad