Nastavljeno suđenje u slučaju Depp, bivša supruga tvrdi da je doživjela nasilje

Showbiz 04. maj 202213:53
Izvor: Reuters

Nakon 13 dana iznošenja dokaza, odvjetnici Johnnyja Deppa u utorak su završili izlaganje svoje strane u suđenju za klevetu protiv Deppove bivše supruge Amber Heard. Tokom svjedočenja, klinička i forenzička psihologinja Dawn Hughes iznijela je uznemirujuće detalje o nasilju, uključujući i seksualno, kojem je Heard navodno bila izložena.

Depp je tužio Heard, tvrdeći da ga je oklevetala u tekstu iz 2018. koji je napisala te da je tako izgubio posao u Hollywoodu.

Očekuje se da će se Heard izjasniti već sutra.

Do utorka, porotnici su saslušali više od dvadesetak svjedoka koje su pozvali Deppovi odvjetnici, uključujući i samog Deppa. Mnogi su svjedočili o eksplozivnim tučnjavama bivšeg para.

Deppov posljednji svjedok, forenzički računovođa Mike Spindler, iznio je analizu zarade koju je Depp navodno izgubio kao rezultat objave teksta iz 2018., u kojoj glumac nije spomenut po imenu.

“Zaključio sam da je gospodin Depp pretrpio izgubljenu zaradu od otprilike 40 miliona dolara”, kazao je Spindler.

Nekoliko minuta nakon što je Deppov pravni tim završio sa svojim izlaganjem slučaja, odvjetnici koji zastupaju Heard iznijeli su prijedlog za prekid suđenja, uobičajenu taktiku u građanskim predmetima, tvrdeći da Depp nije dokazao svoju tvrdnju o kleveti.

Sutkinja Penny Azcarate djelomično je odbila zahtjev na temelju dva argumenta, ali je rekla da će nastaviti razmatrati još jedan argument ako tim koji predstavlja Heard dostavi dokaze u vezi s tim kada budu iznosili njezinu stranu u slučaju.

Tim Heard je započeo ispitivanjem kliničke i forenzičke psihologinje Dawn Hughes, koja je prethodno svjedočila kao stručnjakinja za nasilne odnose na suđenjima osnivaču Nxivm-a Keithu Raniereu i pjevaču R. Kellyju, te pomažući da se osiguraju osuđujuće presude.

Hughes, koja je procjenjivala Heard a specijalizirana je za nasilje među intimnim partnerima, posvjedočila je da je glumica bila izložena seksualnom zlostavljanju od strane Deppa.

Također je rekla da je Heardu dijagnosticirala posttraumatski stresni poremećaj.

Hughes je naglasila da Heard nije bila klijentica, ali da je izvršila objektivnu procjenu glumice u vezi sa slučajem. Ona je rekla da se sastala s Heard ukupno 29 sati od septembra 2019. S Deppom se nije sastajala.

Prilikom izravnog ispitivanja, Hughes je posvjedočila da je Heard kazala da je doživjela fizičko nasilje, psihičku agresiju, seksualno nasilje, prisilnu kontrolu te da ju je Depp nadzirao. Svjedokinja je detaljno opisala više incidenata seksualnog nasilja koje je s njom podijelila Heard.

Hughes je također posvjedočila da postoje bilješke o terapiji koje odgovaraju onome što joj je Heard prijavila.

Depp je ranije svjedočio da je bio žrtva fizičkog i verbalnog zlostavljanja od svoje supruge, a zanijekao je optužbe za fizičko nasilje protiv Heard.

Hughes je rekla da je testovima utvrdila da su postojali različiti vidovi fizičkog nasilja i psihičke agresije koju su Heard i Depp počinili jedni prema drugima.

“Ovi testovi pokazuju da je gospodin Depp počinio visok stepen ozbiljnog nasilja prema gospođi Heard. Bilo je nasilja više na blagoj razini koje je počinila gospođa Heard prema gospodinu Deppu, s jednim ozbiljnim pokazateljem odnosno udaranjem na koje mi je ukazala”, rekla je Hughes tokom svjedočenja.

“Gospodin Depp sudjelovao je u ozbiljnijim činovima psihološke agresije, dok je gospođa Heard sudjelovala u blažim i teškim činovima psihološke agresije”, dodala je.

Hughes je također rekla da je Heard bila podvrgnuta seksualnom nasilju, dok je Depp, na temelju izjava Heard, bio izložen “nikakvom”.

Deppov tim je u više navrata optužio Heard da je zlostavljač u vezi, ukazujući na incident u Australiji zbog kojeg je Depp, među ostalim, odsjekao dio prsta.

Hughes će u srijedu ujutro unakrsno ispitati Deppovi odvjetnici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar