Oni su nas prvi priznali kao državu, a mi njihov melos: Od Azisa do…

Showbiz 01. okt 202207:32
Izvor: Shutterstock

Bugarska je prva država koja je međunarodno priznala Bosnu i Hercegovinu krajem januara 1992. godine i početkom januara 1996. godine sa ovom državom smo uspostavili diplomatske odnose.

Više od trideset godina otkako nas je Bugarska priznala mi sa ovom državom ne možemo se pohvaliti odličnim ekonomskim odnosima.

U Sarajevu jedna ulica u naselju Nedžarići ka aerodromu ima ime po ovoj državi.

Prema zvaničnim informacijama o vanjskotrgovinskoj razmjeri BiH je izvezla u Bugarsku vrijednosti od 64.529 KM, dok je uvoz iz Bugarske ka BiH iznosio 162.784 hiljada KM.

Umjesto ekonomskih odnosa jedino u čemu je Bugarska poznata u BiH jesu njihove muzičke zvijezde koje u ovom regionu imaju masovnu publiku.

Tako mnoge Zvezde Granda i drugi pjevači iz Srbije, ali i hrvatska regionalna pjevačica Severina je snimila duet sa bugarskom zvijezdom Azisom.

Također, jedna od najslušanijih pjesama pjevačice Tijane Milentijević koja je potekla iz projekta Zvezde Granda “Žena od sultana” je pjesma od bugarske zvijezde Galene.

Uticaj bugarskog melosa prisutan je i u regionalnoj kinematografiji u serijalu Južni vetar.

Sve navedeno govori da dok su bolji ekonomski odnosi BiH i Bugarske na čekanju kao i direktno avio povezivanje na relaciji Sarajevo-Sofija, kultura odnosno muzika je našla put da poveže ne samo BiH, već i ostale zemlje bivše Jugoslavije sa ovom državom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar