Raspalo se Prljavo kazalište, osnivači benda više ne razgovaraju

Showbiz 05. maj 202221:08
Podijeli:
Izvor: Izvor: Ognjen Karabegović

Nakon 45 godina raspao se bend Prljavo kazalište, objavio je danas Jutarnji list, a osnivači benda više i ne razgovaraju.

Nema više Prljavog kazališta, barem ne onakvog kakvog smo ga godinama poznavali, piše Jutarnji list, kome je, kako se navodi u tekstu, ta vijest o kojoj se do sada pričalo po kuloarima i zvanično potvrđena.

Po mnogima najmoćniji bend, navodi Jutarnji, davne 1979. godine objavio je svoj prvi LP upravo pod nazivom Prljavo kazalište.

“To je davna i slavna prošlost, koju su ispisali dugogodišnji prijatelji, kumovi i sjajni muzičari što su zajedno punili arene i stadione i bacali publiku u trans. Danas Tihomir Fileš i Jasenko Houra, osnivači benda zbog čijeg će razlaza njihova publika vječno žaliti, više i ne razgovaraju, a kako je krenulo, u budućnosti bi mogli pričati samo putem svojih advokata”, ističe se u tekstu Jutarnjeg lista.

O tome da članovi benda, kako piše ovaj zagrebački list, imaju različite muzičke vizije i želje, kao i o tome da su se zasitili jedni drugih počelo se govorkati još prošle godine.

“Niko tome nije pridavao previše značaja, jer čarke i lošija razdoblja nisu neuobičajena za kolektive u kojima radi više ljudi, pa tako ni za bend velik poput Prljavog kazališta. No, umjesto da se strasti smire, da se loši dani zaborave, stvar je eskalirala i rezultirala raspadom benda, ali i mogućim tužbama”

Iako je bilo jasno da zajedno neće nastaviti raditi, Houra je, kako je za Jutarnji rekao Fileš, dogovorio nastup Prljavog kazališta u Vrbniku na Krku za 24. juni.

U najavi što na društvenim mrežama koje je postavila Turistička zajednica opštine Vrbnik ne piše ko će pjevati a ko svirati, ali Fileš, koji je vlasnik žiga i imena benda, poručuje da se taj događaj ne smije nazvati ‘koncertom Prljavog kazališta’, ako muzičari i turistička organizacija ne žele rizikovati da dobiju tužbu.

Bend naravno može nastupiti pod nekim drugim imenom. Nije problem. Ali, pod imenom Prljavo kazalište – ne”, rekao je Fileš za Jutarnji list.

On kaže da je tačno da je Houra samoinicijativno i bez znanja ostatka benda, krenuo s dvojicom muzičara da radi samostalno.

“Čak nas je u početku u novinama zavarao tvrdeći kako radi vlastiti mjuzikl, da bismo kasnije saznali da ipak priprema ploču pod imenom Prljavog kazališta. Kako je žig mog navedenog patenta Prljavo Kazalište registrovan u DZZIV Hrvatske, a i EU, to me je, blago rečeno, neprijatno iznenadilo”, rekao je Fileš za zagrebački dnevnik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar