Robert De Niro: Stopirao sam do Beograda, bio sam dirnut potezom čovjeka iz Niša

Showbiz 24. jan. 202219:07 > 19:092 komentara
Podijeli:
Izvor: Robert De Niro prilikom dolaska u Sarajevo (N1)

Svojevremeno su Beogradom, u ovo doba godine, šetale najveće holivudske zvijezde. Zahvaljujući prestižnoj međunarodnoj filmskoj smotri, FEST je dva puta u drugoj polovini sedamdesetih ugostio Roberta De Nira. Jednom prilikom promovisao je klasik "Kum 2", a drugi put došao je zbog također kultnog ostvarenja "New York, New York".

Dugo se pričalo kako je, očaran dobrom atmosferom, u svečanoj sali hotela “Metropol” poveo kolo pred novinarima i fotoreporterima. Tada je otkrio da je još kao student upoznao Jugoslaviju i da je ove krajeve obilazio sa željom da vidi kako se živi u socijalizmu, pisao je magazin “Profil”. Sa grupom studenata prvo se obreo u Grčkoj, a onda nastavio na sjever. Kroz Srbiju je putovao autostopom.

“Nisam imao para, pa sam zaustavljao kamione na putu. Htio sam da stignem do Beograda. Jedan kamiondžija dovezao me je do glavnog trga u Nišu i tu me ostavio. Padala je kiša, smračilo se, a ja sam se našao sam u nepoznatom gradu, usred noći. Ipak, želio sam da osjetim kako pulsira život u Nišu. Nisam se osjećao drugačijim od svijeta oko sebe. Farmerke, majica, ranac na leđima, nešto para u džepu”, ispričao je De Niro, prenosi Hello Magazin.

Zaustavlja je ljude po ulici nadajući se da će ga neko razumjeti, ali – slaba fajda sa znanjem engleskog jezika u tadašnjem Nišu. “Onda je jedan prolaznik odgovorio “O, jes”, i meni je laknulo. Rekao sam mu da tražim prenoćište, ali da to nikako ne bude u hotelu. Želim da vidim kako se kod vas živi. A u hotelima odsjedaju stranci. On je odgovorio “Okej, okej”, i pozvao me da pođem s njim. Odveo me je u neku manju ulicu, stigli smo u zgradu, u sasvim običan stan. Pojavili su se njegova žena i dvoje djece, pospani, tek ustali iz kreveta. “Ovo je moj stan, ovo su moja žena i djeca. Možete prenoćiti kod nas, naći ćemo vam nešto da pojedete.” Vjerovatno je na mom licu pročitao neku kombinaciju iznenađenja i zadovoljstva”, kazao je De Niro.

“Htjeli ste da vidite kako se kod nas živi. Ako vam odgovara, mi vas primamo u goste”, kazao je domaćin.

“Bio sam dirnut. Nisam očekivao da će me potpuno nepoznati ljudi tako prihvatiti. Čovjek mi je rekao da mogu da se osjećam kao kod svoje kuće. Od tada je prošlo deset godina, a ja se i dalje svega sjećam do detalja”,  rekao je slavni glumac te davne 1978. godine, kada je bio gost FEST-a i kada je, sa tek snimljenim “Taksistom” i nastavkom “Kuma”, počinjala njegova blistava holivudska karijera.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar