Rundek za N1: Ne možeš jesti kravu koja ti daje mlijeko

Podijeli:
Izvor: Darko Rundek (N1)

Legendarni Darko Rundek sinoć je u Sarajevu, na otvorenoj sceni Sarajevskog ratnog teatra, održao koncert za pamćenje. Nastup je bio nabijen posebnim emocijama, simbolikom, brojnim posvetama... a povod je 30 godina od osnivanja SARTR-a, u kojem je Rundek nastupao nekoliko puta.

Baš na jednom od koncerata u kultnom pozorištu, nastala je i njegova pjesma “Ima ih”, koju je napisao tokom velikih protesta 2014. u Sarajevu. U razgovoru za N1, Rundek je ovaj put govorio o novim ratovima, buđenju mržnje, stalnoj dobri borba i zla i svojim procjenama o tome: kuda vodi sve ovo.

“To što se događa je nekako nužno da se tako događa, jer, uvijek se drukčije nije moglo događati. Ali, čeka nas sigurno jedan težak periodu. Sad pitanje je samo da li ćemo biti pribrani da kroz njega prođemo sa što manje bola. To što nam se može desiti može biti puno gore od onoga što nam se dešava, tako da, bolje čuvati energiju za veće probleme”, zaključio je muzičar.

Rundek je poznat i kao dokazani ekolog i aktivista na terenu. Svirao je u borbi za rijeku Doljanku kod Jablanice, a bori se i za mnoga prirodna bogatstva širom regije. Na pitanje: “Da li smo kao ljudi naučili živjeti u skladu s prirodom ili radimo sve na tome da je uništimo?”, odgovara:

“Mi smo zaboravili živjeti u skladu s prirodom. Prije svega, ova fosilna goriva i sve što je počelo od parnoj stroja na ovamo je stvarno dovelo planetu u veliki debalans. Meni suze krenu kad se sjetim koliko smo života na Zemlji već uništili, koji je neljudski život. Potpuno nesvjesni da naš ljudski život zavisi od cjeline života na ovoj planeti. Ozbiljno nam prijeti da izumremo.”

O tome da li je njegov cijeli životni put samo jedna velika borba za slobodu, šta je za njega sloboda i kako je živjeti, pogledajte u Rundekovom razgovoru sa Vladimirom Čolakovićem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar