Sejo Sexon: Političari pumpaju mržnju, ne može dan počinjati uz kafu i Jasenovac

Showbiz 24. jun 202211:262 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Zabranjeno pušenje održaće koncert u Beogradu u decembru, najavio je frontmen tog benda Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sexon. Upitan o vrijednostima o kojima pjeva i svira Zabranjeno pušenje, kaže da one danas jedino u pjesmama i filmovima postoje, da ih ljudi nemaju u životu a društvo i mediji ne promovišu.

“Mlada generacija stasava na tvitovima, parolama, na nekim ‘kratkim istinama’ – kriv je ovaj, kriv je onaj”, rekao je Sučić u emsiji Novi dan na N1.

Na pitanje o svojoj izjavi pred koncert u Zagrebu da “pankeri ne razmišljaju da će jednog dana imati 50-60 godina”, i da li je to dobro ili loše, odgovara: “Neki dan mi je doktor rekao da to nije dobro”.

“Jer su mi koljena otišla i ligamenti se razvukli… Treba biti pametan kao pokojni Balašević i samo laganice praviti jer njih možeš da sviraš i sa 80”, kazao je Sučić i dodao da je zbog toga morao da prestane da igra fudbal.

Kazao je i da je na koncertima Zabranjenog pušenja mnogo mladih, što tumači kao “teror roditelja” koji uvijek nađu nešto što žele da prenesu na djecu.

Na pitanje kako mladi danas funkcionišu, kaže da su, za razliku od prethodne generacije, “racionalni”, navijaju za tim koji dobija i – idu u inostranstvo.

U Bosni nema ko bi vodio neki budući rat, dok dođe poziv za mobilizaciju mladi će biti u Švedskoj, kaže on.

Kao što u muzici postoji turbofolk, tako postoji i turboistorija, kaže Sučić.

“Imate istoriju svemiraca, istoriju piramida u Bosni i Hercegovini koja i dan danas ne može da izgradi zgradu veću od 20 spratova”, kaže uz ocjenu da su to “megalomanske vizije malih naroda o nekoj veličini koja nikad nije ni postojala”.

Vjera i piramide su za ljude koji su lijeni, kojima se ne čita knjiga od 1000 stranica, rekao je Sejo i kazao da je za njega vrijednost u nauci.

“Danas naučnike više ne bacamo na lomaču, ali pogledajte kako su prošli doktori u koroni”, kazao je.

Na pitanje o nedavnom vandalizmu na partizanskom groblju u Mostaru, gdje je razbijeno svih 700 spomen-ploča, kaže da je odgovor na to šta se dešava – politika i mediji.

Treba znati za Jasenovac i Srebrenicu i odati poštu, ali to ne treba a budu primjeri koji se ljudima daju svaki dan, jer to stvara mržnju.

“Ne može dan da počinje uz kafu i Jasenovac… Toliko je mržnje napumpano u ljude da se vi bojite šta će se desiti ljudima iz Beograda kad odu u Zagreb ili iz Zagreba u Beograd. To je odgovornost političara. Oni su odgovorni za moj auto danas u Beogradu”, kazao je Sučić.

Dodao je da političari svjesno “truju naše okruženje” jer znaju da im je to “jedini izlaz da ih ne procesuiramo i da završe u zatvoru”.

U prošlom sistemu Boško i Admira bi imali spomenik u Sarajevu ali danas taj primjer niko ne želi, rekao je Sučić, misleći na mladi par iz Sarajeva, Admiru Ismić i Boška Brkića, koji su ubijeni tokom opsade Sarajeva, a kojima je Zabranjeno pušenje posvetilo pjesmu.

“Nisu to nikakvi vjernici, nacionalisti, ljubitelji Srba, Hrvata… To su kriminalci, koji se štite na način da bacaju koske među ljude”, rekao je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar