Zašto bi se svi morali izviniti Moniki Lewinsky?

Showbiz 14. sep. 202116:15
Podijeli:
Izvor: Foto: Mario Anzuoni/REUTERS

U utorak su prilikom objave serije "American Crime Story: Impeachment" o aferi Clinton-Lewinsky, koja je obilježila američki politički temelj devedesetih, utjecajni američki mediji postavili pitanje, da li bivši američki predsjednik Bill Clinton duguje izvinjenje Monici Lewinsky. Iako Lewinsky - koju su mediji unatoč njenoj mladosti rastrgali nakon afere i okrivili je za skandal - nije primila Clintonovo izvinjenje, kao koproducent serije dobila je priliku predstaviti događaje u Bijeloj kući koja joj je potpuno promijenila život.

Kada se 1998. godine saznalo da su američki predsjednik Bill Clinton (predsjednik u periodu između 1993. i 2001.) i tadašnja 22-godišnja praktikantica Monica Lewinsky, imali spolne odnose tokom stažiranja, život Lewinsky se okrenuo naglavačke. Mediji, američki i strani, djevojku su rastrgali zbog afere koja je trajala između 1995. i 1996. godine – vrijeđali su je na sve moguće načine, secirali njen izgled, nisu je ispuštali iz vidokruga. Pričalo se da je “grabežljiva pripravnica”, “uhoda”, “zavodnica”…

Afera s američkim predsjednikom, jednim od najutjecajnijih političara na svijetu i čovjekom koji se već suočio s optužbama za seksualno uznemiravanje ili napade, predstavljena je kao njena krivica, opisuje novinarka revije Voguea Molly Jong-Fast u članku “Svi dugujemo izvinjenje Monici Lewinsky ”(We All Owe Monica Lewinsky an Apology). Mediji su bili nemilosrdni prema Monici Lewinsky i trebalo je proći mnogo godina dok se izvještavanje o njoj nije promijenilo.

Neravnopravan položaj: predsjednik i stažistica

Ukoliko su mediji bili ti koji su javnim linčevanjem ukaljali ličnost mlade Lewinsky, više od dvije decenije nakon izbijanja skandala o njoj i njenoj priči pišu na potpuno drugačiji način. Monica Lewinsky, danas borac protiv internetskog zlostavljanja koja se često pojavljuje na televiziji, više se ne prikazuje kao predator, već kao žrtva.

Popularizacijom feminizma i jačanjem pokreta za ženska prava, poput #MeToo utjecajni mediji sada ističu neravnopravnost Clintona i Lewinsky: u prvom planu je diskurs o paru u kojem je on najutjecajniji muškarac u SAD -u, a ona mlada pripravnica. Pitaju se da li Bill Clinton i šira javnost još uvijek duguju izvinjenje Monici Lewinsky.
Diskusija o nepravdi koja se dogodila Monici Lewinsky počela je (pre) kasno, morale su proći godine od skandala. Međutim, također je imala priliku ispričati svoju priču kao koproducent serije o događajima u Bijeloj kući tokom stažiranja i aferi Clinton-Lewinsky: “American Crime Story: Impeachment”.

Lewinsky priča svoju priču

“Dok je Monica Lewinsky u vrijeme izbijanja skandala nesumnjivo bila žrtva različitih političkih i medijskih muških centara moći, koji su u to vrijeme mirno žrtvovali njeno ime i priču, najočitija promjena u promjeni narativa vidljiva je u činjenici da je Lewinsky jedna od producentica pomenute serije“, za N1 komentarisala je Ana Pavlič, direktorica programa u Institutu za proučavanje ravnopravnosti spolova (Ipes).

“Na tome, da ćemo na događaje moći gledati drugačije, ne tako muškocentrično, možemo se zahvaliti dugogodišnjim borbama za poboljšanje položaja žena u društvu, koji bez obzira na ovu seriju, nikako ne slave konačnu pobjedu”, mišljenja je Pavlič i naglašava da borba za prava žena i ravnopravnost još nije završena priča. Mnogo žena, žrtava nasilja, u strahu – i od reakcije javnosti – odlučuje da o svojoj priči neće progovoriti. Te žene, upozorila je Pavlič, svoj epilog neće dočekati na način kako će ga dočekati Lewinsky.

Po mišljenju Pavlič, serija bi mogla biti uspješna ukoliko bi se otvorilo pitanje „o normalizaciji seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu i upornosti seksističkih i patrijarhalno prožetih seksualnih uloga, koje dehumanizuju i diskreditiraju žene u slučaju priča poput one između Clintona i Lewinsky. ”

Lewinsky još uvijek nije dobila izvinjenje

A šta o tome da bi se Bill Clinton trebao izviniti, danas misli Lewinsky? “[Klinton] bi trebao da želi da se izvini na način na koji se ja želim izviniti svaki put kada svojim postupcima povrijedim druge ljude”, komentirala je ove sedmice Lewinsky u intervjuu za NBC. Dodala je da joj nakon svih ovih godina “ne treba izvinjenje”.
Iako je Clinton, prema navodima CNN-a, rekao da se “osjeća užasno što je život Monice Lewinsky obilježen” skandalom, Lewinsky još uvijek nije dobila izvinjenje od bivšeg predsjednika SAD-a.

Tekst pripremila: Katja Miklavčič 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar