Zašto su Simpsonovi žuti?

Showbiz 07. nov 202221:31
Izvor: Tanjug/Fox via AP

Simpsonovi su jedna od najuspješnijih američkih animiranih serija, koja se prikazuje na televiziji više od 30 godina. Vole je i djeca i odrasli, a likovi iz ovog crtanog filma su odavno postali ikone popularne kulture. Većina ljudi zna Homera, Barta, Marge i Lisu Simpson, a jedna od stvari koja ih čini toliko prepoznatljivim je njihova žuta boje kože.

Zbog čega su autori ove animirane serije baš izabrali žutu? Matt Groening, tvorac Simpsonovih, otkrio je jednom prilikom razlog u interjvuu za BBC.

“Animatorica je došla na ideju da likovi budu žuti i čim mi je pokazala kako ih je obojila, rekao sam: ‘To je to!’“, rekao je Groening i dodao: “Kada daljinskim upravljačem mijenjate kanale, i na blic primijetite bljesak žute boje, znaćete odmah da se emituju Simpsonovi”.

U međuvremenu, i u drugim popularnim crtanim filmovima su se pojavljivali žuti likovi, s obzirom na činjenicu da se pokazalo da ova boja zaista upada u oči. Najpoznatiji primjer ovog fenomena je svakako Sunđer Bob Kockalone (Sponge Bob), još jedan prepoznatljiv animirani lik i glavni junak istoimenog crtanog filma, piše City Magazine.

Treba reći da je žuta popularan izbor kreatora animiranih filmova i serija za izgled njihovih likova i zbog drugih razloga, osim uspjeha Simpsonovih. Žuta je, naime, najvidljivija boja u kompletnom vizuelnom spektru boja. Ona je također komplementarna sa plavom bojom, koja je jedna o najčešćih pozadina u crtanim filmovima, budući da su nebo i vode prikazane plavom. Žuta je i topla boja, koja asocira na radost i optimizam, zbog čega je pravi izbor za glavne junake u crtanim filmovima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar