Helmut Marko želio namjerno da zarazi vozače Red Bulla

Formula 1 30. mar 202012:26 > 12:37
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Loren Elliott

Savjetnik „Red Bullovog” tima, Helmut Marko, želio je da organizuje „Korona kamp” za vozače svog tima, kako bi se oni namjerno zarazili virusom COVID-19.

Austrijanac, za kojeg se zna da je imao sjajne ideje u doba „vladavine” Dietricha Mateschitza, vjerovao je da će  izlaganje vozača korona virusu pomoći da postanu imuni u budućnosti, kada sezona počne.

Govoreći u intervjuu na austrijskoj televiziji ORF, Marko je još dodao:

„Imamo četvoricu vozača Formule 1 i osam, ili deset juniora. Ideja je bila da organizujemo kamp u kojem bi lakše premostili ovo fizički i psihički teško vrijeme. Naravno, idealno bi bilo da momci pregrme infekciju. Oni su svi snažni momci, dobrog zdravlja. Na taj način bi bili spremni, kad krene sezona, koja će biti izuzetno naporna”.

Međutim, njegova ideja nije baš naišla na odobravanje u ostatku Red Bullovog tima.

„Recimo to ovako: ideja nije dobro prihvaćena”, rekao je Helmut.

„Max, na primjer, trenutno vozi puno SIM trka i mislim da malo pretjeruje u tome. Vozi i nekoliko trka dnevno. U isto vrijeme, momci imaju neku svoju filosofiju, koju koriste u fitnes vježbama. Ako u sezoni bude od 15 do 18 trka, bit će sve izuzetno naporno. Nećete imati mogućnosti da pobošljate svoju kondiciju tokom sezone, pa se sada mora maksimalno iskoristiti ovo vrijeme”, upozorio je na kraju Marko.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad