Grosjeanu djeca dala snagu: Mislio sam da ću umrijeti, nisam želio tako završiti

Formula 1 04. dec. 202015:04 > 15:07
Podijeli:
REUTERS/Hamad I Mohammed

Francuski vozač Formule 1 Romain Grosjean u nedjelju je na Velikoj nagradi Bahreina doživio stravničnu nesreću. Njegov se bolid pri brzini od 220 kilometara na sat zabio u zaštitnu ogradu, a potom se prepolovio i zapalio.

Grosjean je za Sky Sports govorio o tome kako se osjećao nakon nesreće. Srećom prošao je s lakšim povredama. Pretrpio je opekline na šakama i ima natučene ruke.

“Pogledao sam desno i lijevo i dok sam gledao lijevo vidio sam vatru. Rekao sam sebi: ‘OK, nemam mnogo vremena da čekam ovdje.’ Potom sam se pokušao pomjeriti više desno i vidio sam da ne mogu. Pokušao sam se pomjeriti lijevo i također nisam mogao. Sjedio sam i razmišljao o Nikiju Laudi, njegovoj nesreći i pomislio sam: ‘Ne mogu ovako završiti, ovo ne može biti moja posljednja utrka. Ne može se ovako završiti. Nema šanse’. Pokušao sam se ponovo izvući i shvatio sam da sam zarobljen. Potom se moje tijelo počelo opuštati. Pomirio sam se sa tim i mislio sam da ću umrijeti”, kaže Grosjean i nastavlja:

“Postavio sam sebi pitanje: ‘Da li će mi spržiti nogu ili ruku? Da li će biti bolno. Gdje će početi?’ Za mene se to činilo kao dvije, tri, četiri sekunde, a vjerujem da su to bile milisekunde. Potom sam pomislio na svoju djecu i rekao sam sebi: ‘Ne, ne mogu izgubiti oca danas’. Ne znam zašto, ali onda sam odlučio da okrenem kacigu na lijevu stranu i da izvučem ramena. To je nekako uspjelo, ali mi je onda zapela noga. Sjeo sam ponovo nazad i povukao lijevu nogu najjače što mogu iz čizme. Potom sam isto uradio i ramena su mi izašla i tada sam znao da ću iskočiti.”

Prisjetio se Grosjean i olakšanja nakon što je uspio izaći iz bolida.

“Obje ruke su mi bile u vatri u tom trenutku. Moje rukavice su inače crvene, a onda sam vidio, posebno na lijevoj, da mijenjaju boju, da se topi i postaje crna. Tada sam osjetio bol, ali sam osjetio i olakšanje zbog toga što sam izašao iz bolida. Skočio sam, došao sam do zaštitne ograde i osjetio da me Ian izvlači. Znao sam da više nisam sam i da je neko sa mnom. Dohvatili su me po leđima i pomislio sam da sam kao zapaljena lopta”, istaknuo je Grosjean.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad