Tanjević: BiH je mogla imati najjaču reprezentaciju u Evropi

Košarka 18. apr 201817:58 > 18:55
Podijeli:
Izvor: N1

Za Bogdana Tanjevića, trofejnog košarkaškog trenera je Košarkaški klub Bosna bio najdraže mjesto rada. Ne dijelim titule po važnosti jer je to kao da dijelite svoju djecu, kazao je Tanjević gostujući u Danu uživo. Istakao je da se u ovom košarkaškom klubu jedinstvo moglo vidjeti na kilometar. Komentarisao je i trenutnu situaciju u bh. sportu.

“Uvijek sam se volio šaliti. Posao uvijek počinjem sa šalom”, kazao je na početku razgovora.

Mnogo mu znači priznanje koje je dobio od Ministarstva za civilne poslove BiH.

“Puno mi znači. Lijepo je dobiti priznanje. Ali definitivno sam završio sa trenerskom karijerom”, istakao je.

Trenutno je direktor svih košarkaških selekcija u Italiji.

“Ne zloupotrebljavam svoju poziciju. Pustio sam selektore da budu samostalni. Treneri vole imati velika krila. Bavim se mladim selekcijama i biranjem igrača”, rekao je Tanjević.

Prilikom uručivanja priznanja od Ministarstva za civilne poslove BiH, Tanjević je naglasio da država mora pomoći sportistima. To je ponovio i u gostovanju u Danu uživo.

“Ne samo mladim, već svim sportistima treba pomoći država. Dobitnici odličja u Srbiji imaju penziju 1.000 eura. U Hrvatskoj je to nešto više, u Sloveniji mnogo više”, kazao je.

Potvrdio je da je razgovarao sa ministrom civilnih poslova BiH, Adilom Osmanovićem. Smatra da Osmanović ima volju da pomogne sportistima.

“Postoje preči problemi – borci, zdravstvo. Nije za zamjeriti. Vjerovatno će se naći vremena i za sport”, mišljenja je.

Ne smatra sebe legendom Sarajeva i kazao je kako je tek nedavno shvatio da ima 70 godina.

“Ne osjećam se legendom. Nikada sebi nisam pridavao na značaju. Strašno volim druženje. Nisam se osjećao važnim”, rekao je.

Komentarisao je i svoj porok, a to je pušenje.

“Već 25 godina pušim jednostavne italijanske cigarete. Nema mjesta gdje nisam pušio. Najbolji dio dana je kada zapalim cigaretu. Neugodna je to strast. Danas je teško naći mjesto gdje možete pušiti”, kazao je Tanjević.

U Sarajevu se “osjeća kao svoj na svom” jer smatra da nikome ništa ne treba objašnjavati i predstavljati se.

“Ovdje se ne trebam boriti za ljubav. Ovdje mogu da lajem koliko hoću. Jako se ugodno osjećam u Sarajevu. Kada imam slobodnog vremena, onda najčešće dolazim u Sarajevo. U Sarajevu sam se uvijek družio sa ljudima koji su stariji od mene”, kazao je.

Na pitanje da li mu je najdraža titula evropskog prvaka koju je 1979. godine osvojio sa KK Bosna, odgovorio je da dijeliti titule isto kao da se dijele djeca.

“Bosna je meni bila najdraže mjesto rada. Titule ne dijelim po važnosti. To je isto kao da dijelite djecu. Svaka titula je moja uspomena”, naglasio je Tanjević.

Prisjetio se i igrača KK Bosna, Mirze Delibašića i nedavno preminulog, Sabita Hadžića. Delibašića je okarakterisao kao u mnogo čemu jedinstvenim.

“Mirzu poznajem bolje od vas. Poznavao sam ga od 17. godine života. Nije bio poseban samo u talentu, već i u dobroti. On je bio blag čovjek i altruista. Teško je biti veliki igrač, a blage naravi. Uvijek se volio šaliti na svoj račun, na račun svoje majke Dude. Bosna je bila poznata po zajedništvu koja se mogla vidjeti na kilometar. Ta ekipa je bila posebna”, prisjetio se Tanjević.

Za Sabita Hadžića je kazao da je odmah bilo vidljivo da je riječ o igraču evropskog ranga.

“Sabit je naš igrač bio od 1975. godine. Čim sam ga vidio, vidio sam da je to igrač evropskog ranga. Lako smo ga privolili da iz Hrasnice dođe kod nas. Jako je dramatično da dolazimo na dženaze i sahrane našim igračima”, rekao je.

Stagnacija bh. košarke i sporta je za njega uzrokovana s nekoliko razloga.

“Bosna je bila najzgodnija žrtva za Srbiju i Hrvatsku koje imaju bolji status u Evropi. Da igraju svi oni koji su rođeni u Bosni, imali bismo najjaču reprezentaciju u Evropi. Bosna je bila laka meta za čerupanje asova. Da nam odlaze igrači je doprinio i životni standard. Sada živimo u vremenu kada je pitanje da li će se igrati za reprezentaciju. Prije je to bilo pitanje časti. To je jedan od razloga zašto nemamo velike rezultate”, objasnio je Tanjević.

Još uvijek prati dešavanja u bh. košarci.

“Uvijek pratim događaje ovdje. Što se desilo je jako dobar put. Ima mnogo mladih igrača. Naša reprezentacija igra bez najboljih igrača – Jusufa Nurkića i Mirze Teletovića. Ali su rezultati dobri. Bit će se jako teško kvalifikovati. Duško Vujošević i Mensur Bajramović jako dobro rade. Dobar su trenerski i ljudski par. Moguće je čak da se izborimo za drugi krug”, zaključio je Vujošević.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.