NBA u Africi: Ekipa Afrike protiv ekipe Svijeta u augustu

Košarka 22. apr 201514:53 > 15:23
Izvor: Reuters

Čelnici NBA lige i Asocijacije igrača NBA-ja odlučili su 1. augusta odigrati prvu utakmicu u historiji lige na Afričkom tlu. Vijest su objavili potpredsjednik "NBA Africa" Amadou Gallo Fall, američki ambasador u Južnoj Africi Patrick S. Gaspard i južnoafrički ministar sporta Fikile Mbalula.

Johannesburg će 1. augusta ove godine biti domaćin prve NBA utakmice na afričkom tlu u historiji. Dvorana u kojoj će se utakmica igrati je Ellis Park Arena, a sva zarada ići će u dobrotvorne svrhe. Vijest se ubrzo proširila cijelim crnim kontinentom, a utakmica se smatra veoma bitnim događajem, iako meč okarakterisan kao revijalan.

Tim Afrike će biti sastavljen od Afričkih igrača , kao i onih čiji su roditelji Afrikanci. Već je poznato kako će kapiten afričkog tima biti Luol Deng igrač Miami Heata, inače rođen u Južnom Sudanu. S druge strane tim svijeta predvodiće All-Star playmaker NBA lige Chris Paul koji nastupa za L.A. Clipperse.

“Ponosan sam što ću biti dio prve utakmice na afričkom tlu ikada.”-rekao je Deng na pres konferenciji.

Slično je reagovao i kapiten svjetskog tima Chris Paul.

“Radujem se što ću predstavljati tim svijeta u Africi. To će biti prvi put da posjećujem taj kontinent, ali mi je drago što ću doprinijeti razvoju košarke na terenu i van njega.”

Iz Afrike je u NBA ligi do sada nastupilo više od 35 igrača otkako je legendarni Hakeem Olajuwon popločao put drugim Afrikancima.