Prije 50 godina Jugoslavija je postala šampion svijeta

Košarka 24. maj 202008:36 > 08:40
Izvor: You Tube Printscreen

Prije tačno pola vijeka košarkaška reprezentacija Jugoslavije prvi put je postala prvak svijeta. Bilo je to ispunjenje poslijeratne vizije Aleksandra Nikolića, Bore Stankovića, Radomira Šapera i Nebojše Popovića.

U ljubljanskom Tivoliju savladana je selekcija SAD sa 70:63, a taj čuveni trijumf prije nekoliko godina je opisan i u filmu “Bićemo prvaci svijeta“.

Na klupi državnog tima sjedio je legendarni Ranko Žeravica, a ekipu su činili: Krešimir Ćosić, Dragutin Čermak, Nikola Plećaš, Vinko Jelovac, Damir Šolman, Aljoša Žorga, Ivo Daneu, Ljubodrag Simonović, Ratomir Tvrdić, Dragan Kapičić, Petar Skansi i Trajko Rajković.

Posljednjeg dana takmičenja, 24. maja, Jugoslavija je izgubila od SSSR, ali igralo se po grupnom sistemu takmičenja i zlato je obezbjeđeno dan ranije spomenutim trijumfom nad SAD u kojem su najefikasniji bili Plećaš sa 12 i Ćosić sa 11 poena – Krešo je bio i u idealnoj petroci šampionata, uz MVP-ja Sergeja Belova (SSSR), njegovog saigrača Modestasa Paulauskasa, zatim Kenija Vilijamsa iz SAD i Brazilca Pereire Ubiratana.

Dan poslije šampionske ceremonije, cijeli tim otišao je na prijem kod predsjednika Tita, koji je za rođendan 25. maja dobio najljepši mogući poklon – zlatnu medalju.

Bio je to prvi ogromni uspjeh u sportu za koji će Jugoslavija u godinama koje slijede postati sinonim.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad