Preminuo predsjednik i trener Timberwolvesa Flip Saunders

Košarka 25. okt 201520:29 > 20:32
Izvor: Facebook

Trener i predsjednik NBA tima Minnesota Timberwolvesa Flip Saunders preminuo je u 60. godini života, saopšteno je iz kluba.

“Sa velikom tugom vas obavještavamo da je Phil “Flip” Saunders preminuo u 60. godini nakon teške borbe sa Hodgkinovim limfomom”, navodi se u saopštenju Timberwolvesa.

Saunders je od 1995. do 2005. godine trenirao Wolvese, a onda je proveo tri sezone sa Detroit Pistonsima, potom tri sa Washington Wizardsima, da bi se u Minnesotu vratio kao predsjednik 2013. godine. Godinu dana nakon je naslijedio i poziciju trenera nakon penzionisanja Ricka Adelmana.

U karijeri je ostvario 654 pobjede i 592 poraza, a u augustu je objavio da boluje od teške bolesti zbog koje mora ići na hemoteraoije. Rak limfoma mu je dijagnosticiran osam sedmica nakon toga, a kao zamjenski trener u Minnesoti mu je bio Sam Mitchell. Doktori su mu saopštili da je njegov rak izlječiv. 

Flipa Saundersa će NBA liga i ljubitelji košarke pamtiti kao “ovisnika o igri”, a u ovom sportu je od 1977. godine kada je vodio Golden Valley Lutheran koledž tim. U NBA ligu je došao 1995. godine, a prije toga radio je i kao asistent na Tulsa Univerzitetu, kao i glavni trener na CBA.

Poznat je bio kao osoba koja voli ofanzivnu igru i prvi trener koji je u najjačkoj košarkaškoj ligi svijeta koristio zonsku odbranu.