Lojo za N1: Dat ćemo sve od sebe da ostvarimo historijski plasman na SP

Košarka 23. nov. 202115:17
Podijeli:
Izvor: N1

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je saznala protivnice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u australiji naredne godine.

Nakon obavljenog žrijeba grupu za N1 je prokomentarisao selektor ženske reprezentacije Bosne i Hercegovine Goran Lojo.

“Uvijek može bolje, ali nije loše i relativno sam zadovoljan žrijebom. FIBA World Ranking zvanični ne govori tako, mi smo trenutno rangirani kao 27., Kanada je 4., Japan 8., a Bjelorusija 11. Brojevi ništa ne znače, to su poeni koji se sjkupljaju godinama. U suštini mogli smo proži gore od ovoga. Respektabilni protivnici, Japan je to pokazao na upravo završenoj Olimpijadi, sigurno da su tu kao domaćini prvi favoriti grupe. Mislim da sa Kanadom i Bjelorusijom možemo igrati, ali i protiv Japana dat ćemo sve od sebe da ostvarimo jednu pobjedu koja nas vodi na svjetsko prvenstvo i da ostvarimo historijski uspjeh za Bosnu i Hercegovinu.”

Selektor je prokomentarisao i činjenicu da će naš tim mečeve igrati u Japanu.

“Iskreno, nisam mnogo razmišljao o mjestu odigravanja. Možda bih najviše volio da se igralo u Beogradu zbog blizine i vremenske razlike. Ipak u Japanu je razlika u odnosu na naše vrijeme i bit će problematično privići se u tom kratkom vremenskom periodu, ali isto je i ekipi Bjelorusije i bit ćemo u istoj situaciji. Zanimljiva je grupa B gdje se nalaze Francuska, Kina, Nigerija i Mali, mada je FIBA tim poludirigovanim žrijebom smjestila dvije afričke selekcije u jednu grupu kako bi omogućila jednoj afričkoj reprezentaciji plasman na Svjetsko prvenstvo.”, kaže selektor Lojo.

Goran Lojo se osvrnuo i na protivničke selekcije.

“Najviše poznajemo ekipu Bjelorusije koja je nastupila na posljednjem Eurobasketu i završili su četvrti. Igrali su protiv nekih i naših protivnika sa kojima smo se susretali, tipa Švedske. Oni su nam najpoznatiji rival. Japan sa ovih utakmica Olimpijskih igara, za Kanadu se imamo vremena skoro tri mjeseca spremiti. Imamo priliku analizirati sa kojim će oni rosterima nastupiti i da se adekvatno pripremimo za taj kvalifikacioni turnir i nadati se najboljem.”, dodaje Lojo.

Najboljih 16 selekcija planete podijeljeno je u četiri grupe, odnosno turnira. Sa svakog turnira po tri prvoplasirane ekipe će izboriti učešće na SP. Utakmice su na rasporedu od 10. do 13. februara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar