Mediji osuđuju hapšenje igračice, kongresman: Trudimo se da oslobodimo Brittney

Košarka 10. mar. 202214:10
Podijeli:
Izvor: Joe Camporeale-USA TODAY Sports/File Photo

Jedna od najboljih košarkašica svijeta, Amerikanka Brittney Griner, i dalje se nalazi u pritvoru u Rusiji, budući da joj je na aerodromu u blizini Moskve u prtljagu pronađena nedozvoljena supstanca – ekstrakt ulja od kanabisa koje se koristi za elektronske cigarete, što nije legalno u Rusiji. Kongresmen Colin Allred izjavio je da "State department“ aktivno radi na njenom oslobađanju.

Ova 31-godišnja košarkašica, visoka 206 centimetara, nalazi se u pritvoru od 17. februara, a uzevši u obzir trenutnu situaciju u vezi sa ratom u Ukrajini, pažnja američkih medija nije u velikoj mjeri usmjerena na ovaj slučaj.

“Naša administracija vrijedno radi, ali treba imati na umu da su odnosi naše države i Rusije trenutno veoma zategnuti. Nije iznenađujuće što nam je kontakt sa Brittney ograničen. Osim toga, ruski pravosudni sistem se razlikuje od našeg, mnogo je manje transparentan. Sada sve teče drugačijim putevima, ali mi smo uvjereni da ćemo naći rješenje. Svjesni smo teške i neizvjesne situacije u kojoj se naša državljanka nalazi“, izjavio je kongresmen Colin Allred, koji je svojevremeno igrao američki fudbal na univerzitetu Baylor, na kojem je studirala i Griner.

Nedavno je apel javnosti uputila i supruga poznate košarkašice Cherelle Griner – ona je tražila od vlasti u SAD da ulože dodatne napore kako bi se američka reprezentativka oslobodila.

Reprezentativka Sjedinjenih Država i centar Ekaterinburga osumnjičena je za krijumčarenje ilegalnih supstanci, nakon što su ovlašćena lica tokom pretresa na aerodromu u njenom ručnom prtljagu pronašla elektronske cigarete, koje između ostalog, postoje i sa ekstraktom kanabisa.

Najveće WNBA zvijezde nastupaju u Rusiji tokom evropske sezone, koja traje od jeseni do proljeća. Griner je sedmostruka učesnika WNBA All-star utakmica i dvostruka olimpijska šampionka – u prethodnoj sezoni igrajući za Phoenix Mercuri zaradila je 220 hiljada dolara, dok je u jednoj sezoni igranja za ruski Ekaterinburg zaradila oko milion dolara.

U američkm medijima manjak izvještavanja o Grinerovoj našao se na udaru kritika – neki portali postavljaju pitanje: “Kako bi se vlasti u SAD ponašale da se u pritvoru u Rusiji našao na primjer Tom Brady?“

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar