“Mi volimo naše Srbe, naše Hrvate, a volimo čak i naše Bošnjake”

Košarka 08. dec. 202119:56
Podijeli:

Danas se navršava 20 godina od smrti legendarnog Mirze Delibašića koji je za mnoge jedan od najvećih sportista u BiH Svih vremena.

O sportskim uspjesima i veličini Mirze Delibašića ne treba trošiti riječi, ali priče o njegovoj ljudskosti pomjeraju granice, a najnoviju donosi Mirzin blizak prijatelj Senad Pećanin.

Pećanin je opisao događaj koji se desio tokom rata u Bosni i Hercegoviini i veliku Mirzinu poruku javnosti.

“O Mirzi se puno zna širom svijeta, zna se kakav je on košarkaški virtuoz bio, ali to jedno svojersno plenstvo duha, je ono što nažalost znaju samo njegovi prijatelji i oni koji su imali priliku sresti ga, upoznati i razgovarati s njim”, rekao je Pećanin na početku, a potom nastavio:

“Da ja ne bih pričao neke manje više poznate detalje iz njegove biografije, ja ću ispričati jednu scenu koja se meni jako urezala u pamćenje. Početkom rata u Sarajevu, negdje mislim da se radilo o avgustu 92. Mi smo prvu godinu rata zajedno živjeli njegova supruga Slavica, sin Danko, Kemal Monteno i njegov otac kod prijatelja našeg Mirsada Hadžimustafića. I jedne večeri mene su pozvali kolege sa radija 99, koji je u to vrijeme slušalo cijelo Sarajevo, naravno oni koji su imali baterije za radio prijemnike. Kolege Belmin Karamehmedović i Vlado Azinović koji su vodili noćni program na radiju 99 da budem gost. I unatoč tome što je valjalo ostati spavati u hodnicima radija zbog policijskog sata ja sam pristao. I prije nego sam krenuo sjedio sam s Mirzom i on mi je rekao “slušaj ja ću tebe slušati, ali vi me nazovite večeras telefonom ja želim da kažem nešto u program”, mislio sam da se on šali, međutim bio je ozbiljan i shvatio sam da moram to učiniti. Obećao sam da ću to učiniti”, priča Pećanin.

“Navečer, inače te večeri je bio užas u Sarajevu, bilo je granatiranje cijelog grada koje je trajalo satima. Bilo je jedno od užasnih, paklenih noći u Sarajevu. Nazvali smo Mirzu i on se javio direktno u program da kaže svoj monolog koji mi srećom nismo prekidali novinarskim pitanjima. On je rekao, dobro pamtim svaku riječ koju je izgovorio. On se obratio slušateljima na sljedeći način. Poštovane sugrađanke i sugrađani vi čujete ove detonacije i podrhtavanje naših kuća i stanova, ali ja moram da vam nešto kažem. Mi ćemo u ovom ratu sigurno pobjediti. Govorio je polako, pravio je dramaturške pauze, kao da vaga svaku riječ. A zašto ćemo mi pobijediti – zato što mi volimo, a oni mrze. Mi volimo naše Srbe, mi volimo naše Hrvate, i onda je zaključio, mi volimo, čak i naše Bošnjake. E to je bio Mirza Delibašić.”, rekao je Pećanin.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar