Miralem Halilović i njegov prvi trener sastali se na parketu gdje je sve počelo

Košarka 24. feb. 202213:14
Podijeli:
Izvor: N1

Prije više od 15 godina Miralem Halilović krenuo je u ozbiljan košarkaški svijet uz pomoć trenera Zorana Iličkovića na istrošenim parketima univerzitetske dvorane u Tuzli. Pred kamerama N1 Halilović i Iličković upravo na tom istom parketu nakon više od deceniju i po evociraju uspomene na tuzlanske početke.

“Doveo sam ga da ne bude na ulici”

Kapiten košarkaške reprezentacije BiH Miralem Halilović ulazeći u univerzitetsku dvoranu u Tuzli koja je bila dom mnogih talentovanih igrača u gradu soli, prisjeća se svojih prvih životnih i košarkaških lekcija.

“Neke stvari su obnovljene i izgledaju puno bolje. Ovo je jedna od dvorana u kojima smo trenirali kada sam došao u pionirsku selekciju kod trenera Zorana. Nakon svih škola sporta, trenirao sam u Tvistersima, bio u pionirskoj selekciji FK Sloboda. Ipak na nagovor prijatelja stari me doveo na prvi trening košarke kod trener Zorana rekavši: ‘Evo doveo sam ga da ne bi bio na ulici, nemamo neke ambicije’. Na što mu je trener Iličković rekao: ‘Pusti ti to, makni ti njega sa ulice, a meni pusti ovaj drugi dio, možda nešto od njega i bude’. To je prva uspomena. Druga mi je trening na kojem je meni i Tani (Adnanu Tanoviću) koji je sada zubar, dao praznu bočicu i rekao da zakucamo. Kako da zakucam, nisam nikad obruč dotakao. Sjećam se mi se zaletimo i bili smo blizu, ali to su divne uspomene i prvi testovi” kaže Halilović.

Zoran Iličković kaže da je Miralem vrlo brzo usvajao znanje.

“Prvo su počeli sa rukometnom loptom zakucavati. Kako su se ruke povećavale tako su i prelazili na košarkašku. Miralemu i Tani sam uvijek govorio: ‘Uložio sam mnoge pare u vas i da me ne smijete me razočarati’. To je bila neka naša intimna priča. Kako je vrijeme prolazilo, vidio sam da im afiniteta da završi tamo gdje je sada, ali on zna da sam ja uvijek očekivao još. I dan danas na Messengeru me pita treneru ‘Hoće li ikada biti neka pohvala?’. Ja mu kažem za pohvale su zaduženi neki drugi, ja sam za kritiku” priča Iličković.

Halilović uz osmjeh dobacuje.

“Ako bi dobio neku pohvalu od trenera Zorana, tada ne bi nešto bilo u redu. Ali uvijek mi je drago čuti kritiku, jer to znači da se ima još prostora ići dalje. Obično te uvijek svi hvale i onda znaš da nije to to. Zahvalan sam da imam nekoga poput Zorana da ti može reći šta se treba poboljšavati”

Kapiten i Coach

Upravo ovakav odnos i pristup veže Iličkovića i Halilovića više od deceniju i po.

“Redovno se čujemo i mislim da je stvar u odnosu koji smo ranije napravili, ali svakako postoje i elementi kućnog odgoja. Ima nekih košarkaša koji zaborave svakoga jer imaju svoj neki cilj. Sa Miralemom to nije slučaj. S tim što u zadnje dvije godine, kako su došli veći prioriteti poput male kćerke Ameli, te ne insistiram na tome. Jer kad dođe svi žele malu da vide, tako da ako ostane vrijeme za “coacha” dobro je, ako ne, nema veze” kaže kroz šalu trener Zoran.

Halilović obećava da će u budućnosti biti još više poklona za “coacha” kako zove svog košarkaškog učitelja.

“On voli sve francusko. Francuske običaje, auta i vina. Ali kako se Ameli rodila, bgm slabo je bilo ičega. Hahaha” priča raspoloženi Miralem.

Iličković se referira: “Pa Boga mi nema ni vina više, ali ni dresa iz ovog novog kluba Metropolitansa”

Kapiten Zmajeva ističe da saradnja njega i Iličkovića nije završila u omladinskim kategorijama, nego je nastavila i kroz dugogodišnju seniorsku košarku.

“Mi nismo imali košarkaški odnos samo u pionirskom i kadetskom vremenu. Trener Zoran je tu prisutan kroz cijelu moju karijeru. radimo godinama individualno. Nekoliko ljeta smo provodili zajedno i ispravljao je moje greške. Ali svakako je tu prisutan i savjetodavno. Tako će ostati do kraja karijere. Što se dresa tiče za ‘coacha’ svi se sad ‘vade’ na koronu, tako da evo čim korona prođe stiže dres. Hahah.” tvrdi bh. košarkaš.

Treneri žele titule, neće da “porizvode” igrače

“Nećete ništa napraviti u kafićima i igricama. Ako želite sportski uspjeh morate mnogo da uložite truda i rada koji se na kraju isplati. Miralem Vam je primjer za to. Čarobni štapić za uspjeh je rad” uvjerava Iličković.

Metode Zorana Iličkovića bile su i razgovori u tzv. “Šok sobi” gdje je sa košarkašima popravljao disciplinu. I Miralem je ponekad morao na raport.

“Neka ostane mit. Hahah. Metode koje je nama tada Zoran prezentovao ja nisam imao priliku ponovo ih doživjeti kroz karijeru. Svima su na koristile. Od individualnog rada najviše. Znao je svaki dio sale iskoristiti za rad igrača. Prepričavao nam je kako je nekada koristio prečku za šuteve kada je bio mlad. Svaki dio dvorane je bio iskorišten za nešto. Bio je mnogo inovativan. Vježbe koje sada vidite na YouTube-u mi smo već tada radili mnogo ranije. Imao je dobar pristup i ideje. Nije samo pravio sportiste od nas nego i ljude. Poslije svakog treninga znao je sa nama razgovarati od 30 do 45 minuta. Mi smo valjali tada očima, ali puno je značilo sada smo svi sigurni u to. Cijela generacija koju je trenirao danas su uspješni i stabilni ljudi” sjeća se Halilović i dodaje:

“Mnoge trenere u mlađim selekcijama pobijedi ego i žele da osvajaju titule. Prije nego što žele da naprave igrače i ljude. Tu se puno mladih ‘izgubi’, a treneri stvore pritisak sami sebi za rezultatima”

Iličković je učestvovao je izgradnji tri reprezentativca BiH. Pored Halilovića, pružio je početno znanje Mirzi Teletoviću i Daliboru Peršiću.

“Meni pohvale svakako gode i znači da smo ipak nešto napravili u zajedničkom radu. Ako ovako izjavi pred silnim auditorijumom onda itekako znači. Jer ima ona reklama koja kaže da se neke stvari ne mogu kupiti novcem. Mnogi treneri nisu “namirili” materijalno sve ono što su napravili. Što god radite, radite sa 100% ili nemojte nikako. Ako se vratimo na početak i razlog zašto nisam nastavio neku trenersku karijeru na većem nivou, jeste da dođete u situaciju da rukovodioci ne cijene sve ono što ste napravili. Miralem je razlog zbog kojem sam se povukao, jer su mi tada rekli da je sistem “iznjedrio” Miralema. Ja sam tada rekao ako ima sistem, onda ja ne trebam. Vratio sam se prije nekoliko mjeseci da radim kada su došli momci koje sam sve na neki način ranije trenirao. Svi su u Upravnom odboru ‘Studenta’ i željeli su da budem dio toga. Kako kažu, ima u narodu ona izreka da je teško žabu u vodu natjerati” prepričava nam Iličković.

Osvrnuo se i na večerašnju utakmice BiH protiv Litvanije.

“Imamo iskusnu ekipu, a Vedran Bosnić je stari vuk. Mene zabrinjava ova situacija da su tri igrača pozitivna na Covid 19. Jer igrači se znaju opustiti, ali neće se to dozvoliti siguran sam”

Koliko je bitna priča Miralema Halilovića zbog novih klinaca koji dolaze.

“Svaki dan nam političari uzimaju medijski prostor, ali ovo su priče o uspjesima i talentovanim igračima koje se moraju promovisati. Stalno treba ponavljati, jer imamo recept i dajte taj recept da ponovimo i nastavimo ‘proizvoditi’ igrače” navodi trener Miralema Halilovića.

Miralem Halilović za kraj razgovora imao je poruku za buduće mlade naraštaje.

“Flouskula koju Amerikanci forsiraju ‘Everything is possible’ je stvarno bitna. Stvarno je sve moguće. Nije bitno odakle dolaziš. Nije bitno kakvi su ti dvorana i parket. Ako vjeruješ u nešto i voliš to iskreno. Ako si spreman svaki dan i svako jutro u teškim i lakim trenucima. Ja sam bio lijeno dijete koje je na svaki zadatak govorilo: ‘Ne mogu’. ‘Jači je!’. ‘Brži je!’. ‘Ne mogu ovo, ne mogu ono’. Takav sam sa 14 godina bio, a sada sam čovjek koji vjeruje da je sve moguće. Uvijek imaš prostora da radiš i šansu da uspiješ. Ne govorim samo za sport nego za bilo šta. Ne valja krivit ovoga ili onog za neuspjehe. I govoriti ‘guraju’ ovoga ili onoga. Ako si spreman i imaš strast i svaki sat se budiš sa ciljem i ideš spavati sa ciljem, onda je moguće. Ne dajte nikome da vam kaže da ne možete, svaki dan radite i idite ka svom cilju. Možda nećeš doći do 10, doći ćeš do 8 i biti blizu cilja. I opet češ biti uspješan čovjek koji će biti mladima primjer”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar